Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

AIK punkterade Leksands förlustnolla

Annons
AIK vill tillbaka till elitserien.

Publiken är redan på plats.

Och en drömstart, en drömmålvakt och stödet från över 8 000 på Hovet räckte för att besegra allsvenskans serieledare Leksand med 3–2.
Enligt matchprogrammet var det 20 år sedan som AIK:s hockeylag hade utsålt på en hemmamatch. Och trängseln på Hovets läktare kan komma att upprepas. För det som saknades i skönspel ersattes med råge av kampvilja, aggressivitet, tuffa närkamper och ständiga slagsmålsungar.

Tämligen orutinerade Grumsdomaren Wolmer Weqvist skickade ut 19 spelare – varav fem var dubbelutvisningar efter bråk- och stöksituationer.

På läktaren syntes jättebanderollen "AIK elitserien 2009". Laget med de största elitserieambitionerna är dock Leksand. Det klassiska Dalalaget är, trots första förlusten, allsvenskans klasslag.

Men det tog tid innan Leksands puckbriljerare fick utrymme för sitt kunnande. AIK inledde i ett furiöst tempo, förstörde Leksands speltendenser och fick snabb utdelning för aggressiviteten. Inom loppet av en minut i matchens inledning gjorde Stefan Johansson och Daniel Bång mål till 2–0.

Även trean kom, proffsärrade Dick Tärnström prickade rätt i ett psykologiskt läge i andra perioden då Leksand började trycka tillbaka AIK rejält.

Leksand fick en välförtjänt reducering, Pelle Prestberg bakom målet fick in pucken via AIK-målvakten Christopher Heino-Lindberg.

Men när AIK knäade i slutperioden stod Heino-Lindberg i vägen för allt. Nästan. Med 50 sekunder kvar och en man mer på isen fick Leksands Morten Green in 3–2.

-Skönt att jag bara hade släppt in en innan. Men hur gick den in? Jag såg ingenting, sade en svettig Christopher Heino-Lindberg efter matchen.

Men med ögonen på pucken var han omutlig. Bland annat räddade han en handfull rena frilägen.

-Men vi spelade bra försvarsspel, sade han.

-Vi spelar defensivt och då är det lite lättare att vara målvakt.

Heino-Lindberg är stockholmaren och hammarbyiten som hann med ett SM-guld i Färjestad innan han kom till AIK. Ett lyckat förvärv.

-Det här var den svåraste matchen hittills. Att möta flera elitseriespelare. Men jag har hållit nollan två gånger också, sade han.

-Grymt med det här publikstödet. Det är härligt med ett sånt har tryck. Men det är en utmaning att spela när det inte är så mycket publik också.

Leksand toppar fortfarande allsvenskan – och har åtminstone tills den elfte omgången är fullbordad fått AIK som närmast sällskap.
Annons