Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agneta fick konsten med modersmjölken

/
  • Fram till 16 oktober ställer Agneta Bränngård Lind ut en del av sin textilkonst     på Galleri Katten i Strömsund Foto: Jonas Ottosson
  • Dessa bilder är ett familjeporträtt.

Hon är född i Backe.

I veckan var Agneta Bränngård Lind på besök i sin hembygd.

Under besöket pratade hon om boken ”Laura, Greta, Kerstin, Agneta – Konst genom 4 generationer”.

Annons

Boken handlar om Agneta Bränngård Linds mor, mormor och mormors mor. Eller om en konstnärlig talang som går i arv från generation till generation.

Historien tar sin början i Vadstena i mitten av 1800-talet, och där gavs också boken ut i fjol.

Att det blev en bok till sist var ingen självklarhet. När bokförlaget vill göra boken tänkte först Agneta Bränngård Lind att det skulle bli tungt att få fram alla information.

– Jag skulle göra allt researcharbete. Man vill ju att alla ska bli nöjda, säger hon, och fortsätter:

– Det får heller inte bli så många superlativ. Jag berättade för Lena Köster (författaren) att det inte fick fara iväg. Vi är vanliga människor. En bok blev det till slut.

Och det syns på Agneta Bränngård Lind att hon är nöjd med Lena Kösters arbete. Flera av bilderna i boken har Agneta Bränngård Linds man fotograferat.

Vi sitter inne på Galleri Katten i Strömsund. Under veckan, eller konstens vecka som det heter, har hon hållit föredrag om boken i bland annat Backe, Föllinge och Strömsund.

– Det har varit omtumlande att hålla dessa föredrag. Jag träffade min barndomsvän som jag inte träffat på 40 år och många klasskompisar.

1952 föddes Agneta Bränngård Lind i Backe. Hennes far var skogsvaktare och arbetade åt SCA. På den tiden fanns det ett stort regionkontor i samhället. 1966 flyttade hela familjen till Strömsund för regionkontoret flyttades. Agneta Bränngård Linds mamma var konstnär.

– Hon höll på med allting. Hon är en färgstark person och en legend i Jämtland. Det går mycket skrönor om henne i Strömsund. Det var mycket performance, ingenting är omöjligt. Under andra världskriget åkte hon runt i landet med cykel, staffli och tält. Hon målade av gårdarna, barnen och hästar. Precis som sin mamma så var det konstnärsyrket som lockade mest.

1971 flyttade Agneta Bränngård Lind till Lidingö för att studera på Nyckelviksskolan. Efteråt gick hon målarkurser för att sedan hamna hos en textilkonstnärinna i Aachen i Tyskland.

– Jag fick lära mig att göra exakta cirklar och rutor. Det var militärdisciplin.

I dag bor Agneta Bränngård Lind i Gässemåla i Tingsryds kommun. Hon arbetar fortfarande som konstnär. Något som hon har gjort i hela sitt liv.

Fram till 16 oktober ställer hon ut en del av sin textilkonst på Galleri Katten i Strömsund.

Mer läsning

Annons