Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ägir planerar bygga egen simbassäng

Storsjöbadet måste renoveras för 60 miljoner kronor. Samtidigt tittar SK Ägir på möjligheterna att bygga ett nytt badhus.

Som LT berättade i tisdags är Storsjöbadet i stora behov av renovering. Dennis Wikström, sportchef i SK Ägir, är inte överraskad.

– Jag vet att badet är väldigt slitet. Jag ser att vi har problem här uppe. De börjar bli akuta och det förvånar mig inte, säger han.

Klubbens verksamhet har växt rejält de senaste åren och behovet av större och fräschare lokaler är stort.

– Det är stor efterfrågan. Vi tycker att vi gör något bra och vill fortsätta utveckla vår verksamhet, men vi måste ha någonstans att vara, säger Dennis Wikström.

SK Ägir har gjort en studieresa ner till södra Sverige för att titta på hur andra simklubbar har löst anläggningsfrågan, både när det handlar om föreningsverksamheten, men också när det gäller hälsa och friskvård. Föreningen besökte Borås, Malmö och Helsingborg. Resan gav en bra bild av hur SK Ägir vill ha det på hemmaplan.

– Vi vet ungefär hur en vettig anläggning ser ut. Exempelvis byggde man i Borås en fullstor 50-metersbassäng med tio banor som tillgodoser tränings-, tävlings- men framför allt motionsdelen och skolverksamheter för hela den kommunen, för 53 miljoner. Man blir lite fundersam när man pratar om att renovera ett befintligt bad för 60 miljoner, säger Dennis Wikström.

Ännu har inte SK Ägir några konkreta planer på hur ett nytt badhus ska se ut, men några idéer finns. Dennis Wikström plockar fram två exempel.

– Tittar man på exempelvis arenan och det överskott av värme som den ger när man kyler den ligger det nära till hands att använda den energin till att värma ett badhus. Tittar vi på Storsjöbadet i dag ligger det en 50-metersbassäng utanför, som med relativt enkla modifieringar skulle gå att bygga över och på det sättet tillgodose behoven ur ett föreningsperspektiv, men också friskvård och hälsa.

Samtidigt som SK Ägir funderar på ett nytt badhus finns renoveringsbehoven på Storsjöbadet kvar.

– Ska man renovera för 60 miljoner eller fundera på en annan lösning? Där måste experter komma in och tycka till. Fukt är ett bekymmer. Det är förmodligen därför det blir så dyrt att renovera. Man kanske skulle överväga om det är vettigt att bygga nytt, säger Dennis Wikström.