Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aggressivt byggfack

Nu blåser Byggnads till strid igen. Det är tyvärr inte första gången. Byggnads har under en lång period agerat på ett sätt som allvarligt skadar kollektivavtalens ställning i byggbranschen. En aggressiv facklig politik har bidragit till att av byggbranschens 90 000 företag så står 60 000 utanför kollektivavtalssystemet och 100 000, av totalt 320 000 anställda, är oorganiserade.

 Byggnads är ett mansdominerat höglöneförbund. Lägsta lönen är 24 500 kr per månad, bara enstaka lönetvister gäller löner under 28 000, 85 procent av de lönetvister som Byggnads inlett gäller löner mellan 29 000 och 35 000. I ett antal storstadsområden är utgående löner i snitt 33 000 till 35 000 kr. För att även fortsatt kunna ha greppet om lönebildningen behöver Byggnads återkommande konflikter men man inser att löneutvecklingen inte kan vara anledning att utlösa strejk. Istället förfaller man till direkt vilseledande påståenden om förhållandena på svenska byggarbetsplatser.

Ta arbetsmiljön som exempel. Byggnads har i år drivit annonskampanjer och påstått att det dör en byggarbetare per månad i Sverige. För att få till de nivåerna har man använt statistik som går tillbaka till 1960-talet då det dog knappt 300 personer om året i arbetsolyckor i Sverige. Motsvarande siffra under 2013 var 33 personer och ingen av dem arbetade under byggavtalet i byggindustrin. Trots att LO:s egen tidning Arbetet (tidigare LO-Tidningen) avslöjat Byggnads siffertrixande fortsätter man att hänvisa till 60-talssiffrorna. Byggnads hävdar vidare att byggarbetsplatser översvämmas av utländsk arbetskraft. I själva verket ligger andelen utstationerade byggnadsarbetare runt 1-2 procent av antalet anställda. Majoriteten av de utstationerade har svenska kollektivavtalsvillkor.

Sveriges Byggindustrier vill skärpa lagstiftningen och införa obligatoriska närvaroliggare vid byggarbetsplatser, oanmälda kontroller utförda av Skatteverket och Arbetsmiljöverket och rapportering av arbetsgivaravgift på individnivå. Detta är regler som skulle gälla alla – inte bara vissa. Företagen som Byggnads nu höjer stridsyxan mot är de som garanterar minimilöner på över 24 500 kr per månad, som vill ha lag och ordning på arbetsplatserna och som tar fighten för schysta villkor på sina projekt.

Istället för att vilseleda och blåsa till strid borde Byggnads seriöst ta sig an arbetet hur vi kan få fler företag och medarbetare att vilja ha kollektivavtal. Byggnads borde slå vakt om den svenska modellen, inte hota den.

 

Christer Ågren, v. VD Svenskt Näringsliv

 Ola Toftegaard, Regionchef Östersund, Svenskt Näringsliv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel