Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Agera mot tobaksindustrin

Antalet män som röker eller snusar minskar världen över.

Annons

Däremot ökar det bland kvinnor som är en högintressant målgrupp för tobaksbolagens marknadsförare. Med skräddarsydda produkter och reklambudskap som kopplar tobak till frigörelse, självständighet och skönhet lockas kvinnor och flickor in i tobaksberoende.

När cigaretter och snus ska säljas till kvinnor gör industrin sitt yttersta för att med bilder och ord koppla tobak till värden som kvinnor antas eftersträva.

Trots att vi har förbud mot tobaksreklam i tidningar, utomhus och på TV hindrar det inte tobaksindustrin från att hitta vägar för att påverka Sveriges kvinnor att börja eller fortsätta med tobak. Att få svenska kvinnor att vilja stoppa en snusprilla under läppen är en utmaning som tobaksindustrin i vårt land tagit sig an med stor uppfinningsrikedom. En lång rad frukt- och godissmakande snussorter i miniportionpåsar, gärna förpackade i elegant formgivna dosor, har tagits fram. Marknadsförarna vill också gärna att kvinnor ser rökning som ett sätt att hålla sig smala.

Allt är dock inte så glättigt med rökning som tobaksindustrin vill framställa det. Rökning riskerar att öka de sociala klyftorna i samhället. Enligt Statens folkhälsoinstitut (2009) röker 20 procent av kvinnor med kort utbildning medan endast fyra procent av de med lång utbildning röker. Dubbelt så många arbetslösa (25 procent) som yrkesarbetande röker (både män och kvinnor).

Det är dags att agera mot tobaksindustrins knep för att rekrytera nya kunder:

Förbjud all direkt och indirekt tobaksreklam.

Förbjud frukt- och godissmaker i tobaksprodukter.

Inför standardiserade, neutrala cigarettpaket och andra tobaksförpackningar.

Inför bildvarningar som avskräcker från rökning och tobak.

Arbeta med informationsinsatser som medvetet anpassas till olika målgrupper, bland annat kvinnor.

Ge alla samma rätt till rökfri arbetsmiljö.

Mobiliseringen mot droger genom drogsamordnarna i länets kommuner

Anders Edvinsson, Östersund, Rolf Pehrsson, Krokom, Agneta Roberts, Härjedalen, Berit Holter, Strömsund, Lena Persson, Bräcke, Leif Nord, Åre, Arne Lindgren, Berg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel