Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Agera mot mobbning

Nio av tio barn har någon gång varit med i en idrottsförening och de allra flesta upplever sitt idrottande som något positivt. Trots det förekommer mobbning, utslagning och utanförskap. Ingen ska behöva bli mobbad eller diskriminerad inom idrotten. Därför har Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund, SISU Idrottsutbildarna och Rädda Barnen startat ett samarbete för att med gemensamma krafter skapa en tryggare idrott.

Alla barn har rätt att få leka, busa, kämpa och vara en del i ett sammanhang. Det ska inte spela någon roll vem du är eller vilken bakgrund du har. All idrottslig verksamhet ska genomsyras av FN:s konvention om barnets rättigheter och idrottens värdegrund med ledord som glädje och gemenskap, allas rätt att vara med, demokrati och delaktighet samt rent spel.

I en undersökning av stiftelsen Friends uppfattar vart fjärde barn i en idrottsförening sig själv som kränkt av en lagkamrat. Men studien visar också att kränkningar minskar och att barnen trivs bättre i föreningar som aktivt pratar om trygghetsfrågor. Rädda Barnen har också gjort en studie som visar att 73 procent av föräldrarna vill att idrottsföreningen har handlingsplaner mot kränkningar och diskriminering.

Vi arbetar nu aktivt för att alla idrottsföreningar ska ta ställning för barnen och mot ett olämpligt beteende. Som ett led i det arbetet är det viktigt att alla föreningar tar fram en handlingsplan mot kränkningar, mobbning och diskriminering. Det är en bra start. En handlingsplan innefattar förebyggande arbete och konkreta åtgärder för hur föreningen ska agera om något går snett. Med en levande handlingsplan, som är känd och accepterad av föreningens alla medlemmar läggs grunden för en positiv och utvecklande idrottsmiljö. Idrotten blir helt enkelt tryggare.

För alla idrottande barns och ungdomars skull uppmanar vi alla kommuner att i samband med sitt bidrag till idrottsföreningarna kräva handlingsplaner mot kränkande behandling, diskriminering och mobbning. Rädda Barnen och SISU Idrottsutbildarna står beredda att stödja föreningarna i arbetet med att ta fram handlingsplaner.

Alla barn har rätt till en trygg idrott. En plats där alla trivs och utvecklas. Vi hoppas att du som politiker, ledare i en idrottsförening och många fler vill vara med och göra svensk idrott till världens bästa!

Gun Jonsson, Ordförande Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna

Per Hedman, Ordförande Rädda Barnen Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel