Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ägaren Malin Löfgren om Sanity: "Så gör man bara inte mot honom"

En av Sveriges mest folkkära travhästar pensioneras. Sanity har gjort sitt på elitnivå men minnena är många och för Malin Löfgren betyder hästen mycket mer än prispengar. – Han är vår bästa kompis, säger hon.

Sanity, en av Sveriges mest folkkära och uppmärksammade hästar, pensioneras efter en lång och framgångsrik karriär. För ägaren och tränaren Malin Löfgren går det inte att beskriva vad hästen betytt för henne.

– Som tävlingshäst förstår väl de flesta att han har betytt allt. Allt jag har fått vara med om är tack vare honom och det känns overkligt när man tänker på det, säger Malin Löfgren och fortsätter:

– Det är först nu när han pensioneras som man kan smälta allt egentligen. När man är mitt uppe i det är det svårt att förstå. Det har ju varit fantastiska år, det är svårt att beskriva.

LÄS MER: Den framgångsrika karriären är över - nu går Sanity i pension

Redan första gången hon satte sig i sulkyn bakom tvåårige Sanity förstod hon att han var något extra.

– Jag hade några fina tvååringar då men när jag körde honom kände jag att "det här går inte att jämföra".

Det var inte självklart att han skulle kunna bli ett tävlingsämne dock. Psyket, som är minst lika viktigt för en tävlingshäst som fysiken och talangen, höll inte för tävling.

– Han var speciell i psyket i början, han var krånglig, men efter några månader kastrerade vi honom och då kunde vi börja träna på riktigt.

LÄS MER: Sanitys mardrömsfärd - bilen brann upp

När Sanity ställde upp i Rixallsvenskan, det som senare blev Rikstravet, och vann blev det stort fokus på den lovande unghästen från första stund. Enligt Malin Löfgren är det en av anledningarna till att hästen blivit så folkkär.

– Vilken annan treåring som kör in 200 000 får så mycket uppmärksamhet? Det var mycket publicitet redan från början. Men det har varit många delägare inblandade också och han har ju en speciell utstrålning. Det syns att han alltid ger allt, säger Malin Löfgren och fortsätter:

– Sen tror jag många gillar att det är en liten tränare och en tjej som tränar honom. De gillar att det går att få fram en stjärna på så få hästar.

Nu är det alltså dags att ta Sanity ur rampljuset för gott. Redan i höstas talades det om att han skulle sluta men det beslutades att det skulle bli en avslutning efter hösten. Den största anledningen till beslutet är att vallacken inte längre klarar påfrestningen.

– Bakknäna håller inte för full fart längre. När jag kör honom känns det att det inte är samma spänst. Vi hade säkert kunna behandla det och fortsätta en säsong till men vi riskerar att han får kroniskt ont och så gör man bara inte mot honom, säger Löfgren.

LÄS MER: En sista storsatsning med Sanity

Det är en häst som fortfarande är full med liv. Malin Löfgren berättar att Sanity blir frustrerad när det inte är full träning och det har krävts en anpassningsperiod till det nya livet.

– Nu när han börjar kunna acceptera det nya livet och lugnet känns beslutet rätt att ta. Han har varit svår tidigare när han inte fått träna fullt men nu har han varvat ner och går runt och mojsar i hagen med två shettisar.

För Malin Löfgren är dock Sanity mycket mer än en talangfull tävlingshäst som öppnat många dörrar för henne. Han är också en familjemedlem.

– Han är vår bästa kompis. Vi skulle göra allt för honom och han skulle göra allt för oss, det känner man. Han skulle betyda så mycket för oss även om han inte var tävlingshäst, säger Löfgren.

Nu gäller det att hitta nya uppgifter till tioåringen. Kanske blir han ridhäst, kanske blir det något annat uppdrag. Och träningsverksamheten fortsätter i övrigt, inte minst arvtagaren med samma pappa som Sanity: Emperor Mearas.

– Han är två år nu så vi får se om sagan upprepar sig, men det känns osannolikt.

LÄS MER: Här hälsar vi på hos sagohästen