Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Afrikansk författarinna på skolbesök

I går kom den afrikanska författaren Elieshi Lema Torvallaskolan. Där träffade hon elever från bland annat Tanzania, Burundi och Kongo.

– Det här är en fin plats. Vilken tur ni har som får vara här varje dag, säger Elieshi Lema, glatt överraskad av att alla ungdomarna förstår swahili.

Samtalet runt bordet i skolans bibliotek sker dock på engelska. Alla får presentera sig och berätta varifrån de kommer. Ingen känner till Elieshi Lema sedan tidigare.

Elieshi Lema berättar att hon skriver böcker för både barn och vuxna och att de brukar handla om mänskliga relationer. Hon säger att i Tanzania skriver man ofta om rättigheter, till exempel att alla barn borde få gå i skolan.

Hon talar med ungdomarna om böckernas och läsningens stora betydelse, och hur bra det är att själv skriva och sätta ord på sina tankar. Det är då man utvecklar förmågan att uttrycka sig.

Elieshi Lema frågar barnen om de läser böcker, men det verkar vara lite dåligt med det. Hon är frustrerad över att man i välbeställda länder inte förstår vikten av att läsa och utbilda sig.

– I Afrika suktar barn och ungdomar efter att få läsa och lära sig saker, men där saknas resurserna, säger hon.

Elieshi Lema undrar också vad barnen vill bli när de blir stora. Fotbollspelare, svarar någon. Jag också, säger en annan.

– Alla vill bli fotbollspelare, men Afrika kommer att behöva er, och där saknas läkare, sjuksköterskor och lärare, säger Elieshi Lema.

– Ni har så många möjligheter om ni bara har idéer om vad ni vill bli. Ni vet inte om ni kan förrän ni har försökt. Bli bra på det ni gör - om ni studerar, bli bra på att studera. Om ni läser, bli bra på att läsa. Om ni skriver, bli bra på att skriva.

– Men nu har jag pratat alldeles för mycket, nu får ni prata, säger Elieshi Lema.

– Fattiga sätter stort värde på det de får, medan rika tar det mesta för givet, säger en av flickorna och Elieshi Lema säger att det är en viktig reflektion hon har gjort.

På frågan hur ofta Elieshi träffar barn och ungdomar i olika länder hon besöker, svarar hon att det inte är särskilt ofta. Men hon tycker att kontakten med läsarna är viktig, för läsarna är så olika.

- Man får feedback, och det är väldigt viktigt.

I november kommer en ny bok av Elieshi Lema, och den skall handla om gatubarn.

- Det här är ett lyckligt land, här finns inga gatubarn. Men, barn är inte alltid olyckliga för att de är fattiga, det finns situationer när fattiga barn är mycket lyckliga, säger hon.

Ann-Charlotte Nilsson Eisfeldt