Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Afghanistan inte Sveriges krig

När försvarsminister Sten Tolgfors ska beskriva Sveriges militära närvaro i Afghanistan är det lätt att få intrycket att det är just vårt deltagande som gör skillnaden mellan fiasko och framgång. Vi gör ett viktigt jobb och stannar så länge vi behövs, är budskapet. Det ligger förstås i Tolgfors uppdrag att som moderat försvarsminister sälja in kriget hos medborgarna. Något han gör bra; den som kommer med invändningar blir snabbt stämplad som osolidarisk med Afghanistans svårt plågade befolkning. Så du skulle hellre föredra en återgång till talibanväldet, va?

Att vara kritisk är också att vara okänslig inför de svenska kvinnor och män som med livet som insats arbetar för att morgondagens Afghanistan ska bli en bättre plats än dagens. Ja, i debatten efter dödsskjutningarna av två svenska soldater och en afghansk tolk i februari verkade det nästan som att Sverige fått en släng av den amerikanska sjukan. Det var antingen eller – antingen stödjer ni våra modiga soldater eller så …

Men kriget i Afghanistan handlar egentligen inte om Sverige utan om USA. Det är inte i regeringskansliet som Afghanistans framtid avgörs utan i Vita huset. USA har 100 000 soldater i Afghanistan, Sverige 500. Vi gör en insats på den yttersta marginalen och det är inte menat att förringa de svenska soldaternas arbete utan ska ses som en känga till Sten Tolgfors. Sansa dig människa!

Det är således inte en fråga om hur länge Sverige ska stanna utan när Barack Obama beslutar sig för att kalla hem sina trupper (ett gradvis tillbakadragande planeras från den 1 juli nästa år). Så förstår man att detta är USA:s krig. Nej, invänder försvarsminister Tolgfors, Sverige ingår i en Natoledd styrka som verkar på FN-uppdrag.

Detta att hela tiden hänvisa till FN-mandatet är väl ett sätt att hitta en moralisk rygg att luta sig emot när regeringen anklagas för att understödja den amerikanska imperialismen – det är inte George W Bush som begärt vår hjälp utan världssamfundet.

FN eller inte – på marken i Afghanistan opererar amerikanska styrkor med order att döda och precisionen är stundtals katastrofal; 2008 dödades drygt 2 000 civila afghaner. Det är inte skjutglada svenska soldater som ligger bakom dessa siffror. Däremot är det svenska makthavare som ger politiskt och moraliskt stöd till ett krig som är förkastligt i alla avseenden.

Vad blir Sten Tolgfors kommentar den dagen när Obama inleder det amerikanska återtåget? Vänta vi är inte färdiga?