Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Advokaten: "Kräv tillstånd för gatumusik och tiggeri"

Ändra i ordningsföreskrifterna så att det krävs tillstånd för gatumusik och tiggeri.
Det har advokat Lars Nordberg föreslagit för kommunstyrelsen i Östersunds kommun.

Annons

Lars Nordberg driver en advokatbyrå på Prästgatan i centrala Östersund. Han har sitt kontor med fönster mot gågatan, vilket sedan augusti 2013 har medfört att yrkesutövningen ackompanjeras av ihärdig dragspelsmusik.

– För mig och flera andra i den här fastigheten har det inneburit ett praktiskt problem. Vi har lyssnat hög dragspelsmusik dag ut och dag in sedan augusti 2013 med få undantag. Och det är i stort samma låt som framförs hela tiden. Till slut blir det bara ett högt oväsen som hela tiden ligger på, berättar Lars Nordberg.

Vad har det fått för konsekvenser?

– Det blir svårt att genomföra det dagliga arbetet. Det har varit oerhört jobbigt att ha sammanträden och sådana saker. Det är så illa att två företagare har lämnat sina lokaler på grund av det här. Jag har också funderat i samma banor, säger han.

Lars Nordberg har testat olika grepp för att komma tillrätta med störningsmomentet.

– Jag och flera andra företagare har polisanmält detta utan framgång. Polisen hänvisar till kommunen, och kommunen säger att de inte har någon möjlighet att göra något åt det här.

– Vid ett tillfälle gick jag ner och sa åt honom att musiken var störande. Då gick han med på att flytta sig, men sedan var han snart tillbaka på samma plats.

Vad vill du att kommunen ska göra?

– Jag vill att de ändrar i lokala ordningsföreskrifter så att framförande av gatumusik blir tillståndspliktigt genom polisen. Jag kan annars tänka mig lösningar där det krävs en viss rotation om du ska framföra gatumusik; att du inte står på samma ställe hela tiden. Annars kan det ju, som nu, bli en sanitär olägenhet.

Lars Nordberg vill också att kommunen ändrar i ordningsföreskrifterna så att det krävs tillstånd för att tigga pengar i staden.

Det är "inte acceptabelt att låta Östersunds centrum översvämmas av tiggare som kan utöva denna verksamhet utan att polisen kan ingripa", skriver han i medborgarförslaget.

– När det gäller tiggeri, eller allmän insamling av pengar, sår är det frågan om man ska tillåta det över huvud taget. Det är inte otänkbart att det nu när det blir varmare kommer ännu fler personer och tigger pengar. Ska sådant bara få pågå?

– Någonstans tycker jag att kommunen ska ha kontroll över vad som händer på våra gator och torg.