Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adelsman får inte stoppa bok

/

Adelsmannen Carl Gripenstedt kunde inte stoppa Björn af Kleens bok ”Jorden de ärvde”. Tingsrätten avvisar hans begäran om ett publiceringsförbud för boken.

Annons

– Jag är väldigt lättad. Det är en jobbig situation att bli uthängd offentligt som en skojare som slingrat sig in i familjer och ljugit. Vår tanke med boken har tvärtom varit att den inte ska vara en skandalbok, säger Björn af Kleen till TT Spektra.

Björn af Kleen intervjuade Carl Gripenstedt för boken ”Jorden de ärvde”, som handlar om den svenska adeln.

Adelsmannen blev inte nöjd med texten utan hävdade att han slutit ett avtal med författaren som gjorde att han hade rätt att dra sig ur projektet.

När af Kleen vägrade stämde Gripenstedt honom samt Svante Weyler bokförlag, som ger ut boken. Han begärde att Stockholms tingsrätt skulle stoppa publiceringen mot ett vite på en miljon kronor vardera för af Kleen och förlaget.

Stockholms tingsrätt tycker dock inte att adelsmannen lyckats visa sannolika skäl för sina anspråk. Hans yrkande om publiceringsförbud avslås, dessutom får han ersätta motparterna för deras rättegångskostnader.

Förlagschefen Svante Weyler är också lättad över beslutet.

– Det är väldigt viktigt. Det betyder att ett gängse journalistiskt arbetssätt är lagligt. Motparten har bland annat velat göra gällande att Björn agerat brottsligt när han använt bandspelare, vilket ju är absurt, säger Svante Weyler.

Mer läsning

Annons