Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Adam har "kommit hem"

När IFK Östersund inleder årets äventyr i division 2 Norrland får vi också bevittna den förlorade sonens återkomst till fadershuset.
– Det känns som att komma hem, säger Adam Mattiasson.

Det var i IFK Östersund som Adam började som knatte någon gång i början på 1970-talet. Efter pojk-, junior-, och A-laget blev det uppflyttning till nybildade Östersunds FK, hösten 1996.

Därefter fortsatte karriären i Stugun innan han sadlade om och blev tränare. I den rollen har Mattiasson tränat IFK Östersunds juniorlag, och sedan, med framgång, herrlagen i Frösön och Brunflo.

– IFK är min moderförening så det känns som att komma hem. När vi spelar premiär på söndag kommer det helt klart att vara en speciell känsla, menar han.

Den rödvita ledningen har valt Adam som efterträdare till Leif Widegren som headcoach. Widegren kommer dock att kvarstå som hjälptränare.

Tanken är förstås att Mattiasson ska bli en långsiktig lösning i IFK och dess planer på att bli ett av Norrlands bättre lag.

IFK Östersund har nämligen råg i ryggen och siktar högt. Klubben menar att spel i division 1 inte är någon omöjlighet utan snarare ett realistiskt mål.

Det är ett snyggt bevis på vilken snabb resa som rödvitt gjort på tre år. Så sent som 2011 var det jämmer och elände i klubben. Laget, med Leif Widegren som sen ersättare för Leif Aronsson, åkte ur division 3 efter en miserabel säsong.

2012 blev starten på något nytt. IFK Östersund gjorde ett omtag, satsade på unga, ambitiösa spelare och lyckades i kamp med Ope vinna division 4.

2013 fortsatte marschen uppåt. Med hjälp av lånespelare från Östersunds FK blev det en andraplats i division 3 och seger i det efterföljande kvalet.

2014 spelar alltså IFK i division 2 Norrland.

Vilken ambition har ni i år?

– Vi har en tvåårsplan. Det stora målet är att gå upp i division 1. Vår nivå är kanske inte tillräcklig för att vinna serien direkt, men det är ändå mycket möjligt att vi kan leverera redan i år.

Mattiasson vet att hans lag måste göra något extraordinärt för att gå i land med uppgiften. Norrtvåan ser bra ut, med flera lag som har ambitioner att gå upp.

– Det är många lag som är kompetenta och som satsar för fullt. Sandviken har fått behålla sin trupp och Boden, Piteå och Anundsjö är också bra. Det kommer att bli en spännande serie.

Med Adam Mattiasson som tränare vet vi i alla fall en sak; IFK kommer att spela på ett speciellt sätt.

Mattiassons filosofi handlar om en offensiv grundinställning där man vill ligga högt i banan och gärna vinna boll tidigt. Men också om att kunna vara flexibel och anpassa sig till hur motståndaren spelar.

– Vi har ett mycket tydligt grundspel som är bärande för hela vårt tänk. Det kan handla om två, en eller tre forwards och om två eller tre centrala mittfältare.

Vad ser du som IFK:s styrka?

– Jämnheten. Vi har en bra mix, med många olika egenskaper hos spelarna. Vi har rutin i Olle Hallström, Martin Johansson och bröderna Fryklund. Sedan finns det mycket ungdomlig entusiasm.