Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Acceptera verkligheten i Västbygden

Nu kan jag inte längre vara tyst beträffande skolstriden i Alsen. Hur länge tänker de självutnämnda byfogdarna Folkesson och Lilja leka i sin inskränkta sandlåda den egoistiska leken ”Störst, bäst och vackrast”.

Annons

Det finns faktiskt en värld utanför er snäva sfär. Det är inte konstigt att det är krig ute i världen när det i gamla Alsens kommun år 2010 utkämpas en strid som för tankarna till forna Jugoslavien.

Ni tänker inte ett dugg på dem det verkligen gäller, nämligen barnen och deras bästa, som är bygdens framtid. Barn behöver varandra för att utvecklas och må bra. De behöver förskonas från att vara slagträn i en infekterad byfejd, där några vuxna slåss för sin prestige och för att vinna kortsiktiga politiska poäng.

Ekonomiskt tänkande och ansvar verkar den socialdemokratiska majoriteten i kommunen vara befriad ifrån, må de bytas ut efter valet. Pengarna som det kostar för att ha kvar två skolor i Alsen, skulle behövas till bättre saker, inte minst för att förstärka kvaliteten på de skolor som är kvar. Vad jag förstår är det inte småpengar det handlar om.

Man tror ju heller inte sina öron när man hör några av argumenten för att behålla skolan i Kluk. Ett av dem skulle vara att skolan fyller 100 år 2013 – tala om dyr födelsedagspresent!

Ett annat skulle vara att äldre bybor i Kluk tyckte om att höra barnens gråt från skolgården.

Redan i dag åker elever från Västbygden till Hov varje vecka för slöjd och bad. Dessutom körs mat från Hov varje dag till Västbygden, eftersom man där saknar skolkök.

Vad skulle det kosta skattebetalarna i Krokoms kommun för att bygga om skolan i Västbygden med de lokaliteter som saknas, men som redan finns i Hov?

Därför vill jag be er i Västbygden att släppa prestigen, rannsaka er och acceptera hur verkligheten ser ut. Man vinner inga segrar genom skrämsel och hot, inte heller genom att bygga murar. Nej, framgång får man genom att riva murar, att prata med varandra och samarbeta. Tänk vad mycket man då kunde uträtta tillsammans till gagn för såväl ung som gammal i våra byar.

Ni måste ändra på det talesätt som Kurt Folkesson framförde i lokalpressen i juni, ”Alsenbygden och Västbygden har alltid varit två skilda bygder”, underförstått att detta inte kan ändras på. Låt oss då alla i stället försöka ändra på detta och göra någonting positivt. Med missunnsamhet och käbbel går man inte framåt i utvecklingen. Därför är det nu hög tid att lyfta blicken, se framåt och bygga framtiden tillsammans med våra barn.

Thord Larsson

J Ni tänker inte ett dugg på dem det verkligen gäller, nämligen barnen och deras bästa, som är bygdens framtid.

Thord Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel