Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ABC-bok som kan läsas hundra gånger utan att bli trist

Kan ABC-boken varieras på något nytt sätt? I vanliga fall satsar man på stort format, färger och bokstäver symboliserade av djur. Erik Magntorn och Lisa Sjöblom går åt ett annat håll med Hitta barnen. Det är en anspråkslös, ganska liten kvadratisk bok, omslaget är beigetonat med några udda illustrationer utströdda. Leksaker, en barnsko, snigel, nalle och mystiska spår, eggar nyfikenheten.

Illustratören Lisa Sjöblom, som är uppvuxen i Strömsund och har gått i gymnasiet i Östersund, arbetar i en ornamental, dekorativ stil, detaljerat i svart och vitt. Bilderna är raffinerade på mer än ett sätt eftersom var och en är en avgränsad tavla som också rymmer en gåta. 28 barn med namn från A till Ö har försvunnit i ett myller, ett mönster eller en olycksbådande situation. Efter mycken möda, jag talar för mig själv, hittar man en fot, en skymt av en tröja och i värsta fall ger jag upp i förtröstan om att barnet som boken är tänkt för, har ett skarpare detaljseende än jag.

Jag blev riktigt nervös när jag letade efter Quintus på isen i närheten av en vak och först upptäckte hans vantar på isen. Men så dök hans skridskor upp. Han hade gjort en vurpa och kroppen skymdes av täta grangrenar och ett par änder. Av Örjan som förvandlat badrummet till ett vattenfyllt akvarium, där allt flyter syns bara en bit snorkel.

Den rimmade tvåradingen på vänstersidan uppfyller alla rytmiska krav och kan läsas hundra gånger utan att bli trist. En liten hjärna mår så bra av sådan stimulans och för större barn blir bildgåtorna en rolig utmaning. Chansen att vinna över någon vuxen är stor.

Barnen som är samlade i helfigur på slutet, ser ut att komma från olika delar av världen men någon riktigt mörkhyad ser jag inte.