Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Abba-museet räddas av Gröna Lund

Annons


Planerna på ett Abba-museum tog stopp när lokalen i centrala Stockholm blev för dyr. Nu köper Gröna Lund in sig i projektet och bereder plats för museet i den planerade utbyggnaden av nöjesparken.

Planerna på ett Abba-museum har legat på is sedan det stod klart att det skulle bli både dyrt och långdraget att bygga i gamla tullhuset på Stadsgårdskajen i Stockholm. Men nu verkar det trots allt bli ett museum. Fyra investerare, med Gröna Lunds ägare Parks and Resorts och Abbas skivbolag Polar i spetsen, har köpt konceptet och varumärket Abba - The Museum.

Tanken är att upprätta ett museum i samband med den expansion av Gröna Lund som Parks and Resorts hoppas kunna genomföra de kommande åren.
Söker bygglov

På måndagen lämnade nöjesparken in ansökan om bygglov för en utbyggnad som beräknas kosta en halv miljard kronor. Flera nya attraktioner samt ett Abba-museum planeras på det som i dag är Gröna Lunds parkering.

-Bygglovet kommer förmodligen ta några år att få klart, men jag kan ändå säga att det blir ett Abba-museum på eller i samband med Gröna Lund. Vi har flera olika alternativ som vi arbetar med, säger Ulf Larsson, vd för Gröna Lund och koncernchef för Parks and Resorts.
Öppnar 2011

Målsättningen är att Abba-museet ska öppna någon gång under 2011 eller 2012. Fram till dess ska samlingarna ut på turné och visas i USA och Europa.

-Världsturnén håller på i tre år och under tiden kommer vi att hitta en lösning för en stationär museibyggnad, säger Ulf Larsson.

Runt 1 000 föremål med anknytning till Abba kommer att visas på museet. Bland annat finns kläderna som bandet bar när de vann schlager-EM 1974. Dessutom finns unika instrument och föremål som aldrig tidigare visats offentligt.

Mer läsning

Annons