Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Abba bakom kulisserna

"Abba – the photo book" är inte den enda Abba-bok som ges ut i vår. I "Abba - the backstage stories" får läsarna följa med bakom kulisserna på Abbas turnéer.

Författare är Ingmarie Halling, utställningsproducent på Abba-museet i Stockholm. Under åren mellan 1977 och 1980 hade hon ansvaret för kläder, peruk och smink på Abbas turnéer.

– Många av bilderna i boken har vi som jobbat med gruppen plockat ur våra respektive fotoalbum. På sätt och vis är det en osminkad bild av Abba som visas upp, säger hon.

Om "Abba – the photo book" är stor och maffig, är "Abba – the backstage stories" mer av en vänbok, kryddad med plockigt extramaterial som stoppats in i särskilda kuvert, där läsaren kan hitta allt från backstagepass till låtlistor från konserterna. Också Ingmarie Halling har intervjuat Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Benny Andersson och Annifrid Lyngstad som svarat förvånansvärt öppet på hennes frågor.

I boken uttalar sig Frida till exempel om splittringen: "Upplösningen av Abba blev som ett sår som aldrig riktigt har läkt. Abba var alltihop; våra inbördes relationer, våra parrelationer, barn, familjer, hus, flyttar och uppbrott. Allt detta skedde också inför allmänhetens ögon och att ständigt se sitt liv på en löpsedel var fruktansvärt."

– Jag tror att Abborna vore väldigt tacksamma om det var punkt och slut här. Jag är inte säker på att det kommer att skrivas fler böcker som är sanktionerade av Abba, säger Ingmarie Halling.

Sara Ullberg

sara.ullberg@tt.se