Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aaron Johnson som en ung Lennon

När han träffade filmregissören Sam Taylor Wood tände det till på alla sätt.

Resultatet? En film, en förlovning och ett barn.

19-årige Aaron Johnson har huvudrollen i ”Nowhere boy”, filmen om John Lennons ungdom.

Annons

– Vi trivs med vårt liv. Vi struntar i allt som skrivs om oss, säger Aaron Johnson.

Och mer om förhållandet med Sam Taylor Wood, 42 år, regissören till ”Nowhere Boy” och Johnsons numera gravida fästmö, blir det inte sagt denna dag i London.

LT träffar egentligen Johnson för att tala om den vilt applåderade actionfilmen ”Kick-Ass” (svensk premiär 9 april), där han spelar huvudrollen. Men samtalet handlar också om ”Nowhere boy”, som får svensk premiär nu på fredag.

Det är en film om John Lennons ungdomsår, och inte minst om den komplicerade relation denne hade till sin mor och till sin moster. Detta kom att påverka hela hans liv, och när den plågade låten ”Mother” ligger över sluttexterna i filmen får relationen en extra meningsfull innebörd.

Aaron Johnson tillbringade tre månader före inspelningarna med att göra research.

– Det som hjälpte mig mest var en intervju i Rolling Stone. Där talade han mycket om sin bakgrund, om mamma och mostern, om hur bitter och sårbar han hade blivit efter det som hade hänt.

För honom handlade det under resten av livet till stor del om att sätta upp barriärer, om att skydda sig.

Johnson jämför filmen med den nya ”Kick-Ass”:

– Det finns många paralleller mellan Lennon och killen som är Kick-Ass. Båda vill hitta någonting nytt i livet, de söker efter något, de tar på sig en mask. Och även som skådespelare kan jag relatera till John Lennon, i hans sökande.

I ”Kick-Ass”, som regisseras av Matthew Vaughn, spelar Johnson en ung skolkille som drömmer om att bli superhjälte. Han skaffar en dräkt, kallar sig Kick-Ass och ger sig ut för att bekämpa brott. Dock gör det faktum att han inte har några superkrafter att han är nära att bli dödad. Han räddas av den 11-åriga Hit Girl, en liten tjej som hugger och skjuter sig genom tjogtals med skurkar och som, till amerikanska och engelska moralisters fasa, använder sig av en vokabulär som består av mycket explicita svordomar.

Våldet, språket, humorn, allt det där finns i den tecknade serie som filmen bygger på. Filmen är gjord på ett sätt som gör att man under våldsscenerna inte ens vågar blinka. Adrenalinet pumpar även hos åskådaren.

Aaron Johnson berättar vidare att det är en typisk independentfilm.

– Alla stora bolag tackade nej till den, de var rädda för ultravåldet och för att det är en liten tjej som står för det mesta av det. Men tack vare att det är en independentfilm kunde den göras helt enligt manuset, säger han.

Om filmen blir en hit kommer Johnson inte tveka när det gäller en eventuell fortsättning.

– Absolut inte. Det skulle vara oerhört kul att få spela Kick Ass igen, avslutar han.