Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åar i Bräcke kommun rensas från dammrester

Nu skall det städas i vattendrag i Bräcke kommun igen.

Gamla dammrester i Rotån och Räggån i östra delen av kommunen skall avlägsnas för att fisken lättare ska kunna ta sig fram.

Det här är ett naturvårdsprojekt där Bräcke kommun, SCA och länsstyrelsens fiskefunktion samarbetar för att riva dammar som hindrar vandrande fisk.

SCA har som sin del i projektet återställt vattenekosystem med fria vandringsvägar på två platser i Räggån i Bräcke kommun.

Den övre dammen i Räggån var en kvarleva från flottningsepoken och den nedre en kraftverksdamm som en gång i tiden producerade el åt den sedermera vordna ödebyn Räggen.

SCA:s medverkan har frigjort pengar från Naturvårdsverkets lokala naturvårdssatsning, pengar som till sommaren skall användas för att riva två dammar i Rotån.

Sammantaget beräknas projektet kosta 70 000 kr.

– SCA arbetar med att åtgärda vandringshinder och vi börjar med de vattendrag som har högsta naturvärdet, säger SCA:s distriktschef Håkan Blomqvist.

– Räggån är ett av dessa skyddsvärda vattendrag.

Både Räggån och Rotån ingår i Gimåns avrinningsområde som är ett av länets mest intressanta och skyddsvärda vattendrag. Här finns bland annat populationer av harr och öring som behöver fria vandringsvägar för att reproducera sig.

I Räggån finns även den sällsynta och fridlysta flodpärlmusslan.