Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

A Texas love story

Bio Regina

Originaltitel: Ain't them bodies saints

Premiär: 6 december 2013

Regi: David Lowery

Med: Rooney Mara, Casey Affleck, Ben Foster med flera.

Speltid: 1 tim 32 min

Censur: 15 år

Annons

De flesta filmer tar sin början just där - i början. I förberedelserna inför det perfekta brottet, i träningen inför den stora tävlingen, i det första hjärtslaget av en förälskelse. Sällan får vi se konsekvenserna av den stora urladdningen: stulna pengar som spenderas, baksmällan efter firandet, hämtningar och lämningar på dagis. Då har eftertexterna redan rullat.

"A Texas love story" är inte som de flesta filmer. Den utspelar sig i efterdyningarna av ett "Bonnie & Clyde"-äventyr, i 70-talets Texas. Allt är egentligen över för det kriminella kärleksparet Ruth och Bob. Ruth har skjutit en polisman och Bob har tagit på sig skulden för dådet. Han ruttnar bort i fängelse medan hon ensam får föda och uppfostra deras dotter. Efter fyra år rymmer han, desperat efter att återförenas med sin familj. Men ingenting tyder på att berättelsen får ett lyckligt slut.

David Lowerys film är djupt melankolisk och bedövande vacker, och fick välförtjänt priset för bästa foto på årets Sundancefestival. Den utspelar sig i en ständig skymningstimma med gyllene ljus, långa skuggor och sädesfält som vajar i vinden. Tillsammans med den suggestiva musiken - hälften bluegrassmys, hälften olycksbådande brus - gör det "A Texas love story" till ett maffigt stämningsstycke.

Rooney Mara och Casey Affleck spelar huvudrollerna, två solida karaktärsskådespelare som gör ett godkänt jobb med två ganska tunna rollfigurer. För trots att Ruth och Bob ska vara ärrade brottslingar framstår de snarare som två ledsna konfirmander - ädla och obefläckade i sin villkorslösa kärlek. Det blir helt enkelt lite blodfattigt, det annorlunda greppet och de snygga bilderna till trots.

Annons