Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

95 år

fyller i morgon den 16 mars Birgit Sahlin, Hammarstrand.

Birgit föddes i Gevåg som ett av nio syskon. Föräldrarna drev jord- och skogsbruk och alla syskon fick bidra med bland annat arbete på fäboden på somrarna.

En viktig milstolpe i Birgits liv var när hon som nittonåring fick arbete på Sigtunastiftelsen. Där fick hon bland andra träffa den tidens stora författare som Verner Aspenström och Helmer Grundström. Rektor Manfred Björkkvist var en föregångare i sin strävan att låta alla vara delaktiga vare sig man var känd författare eller, som Birgit, bibliotekarien Fröken Elsas kammarjungfru. På Sigtunastiftelsen blev Birgit också bästa vän med isländska Sigridur Gudnadottir och tillsammans med ytterligare en väninna hamnade hon på ett nummer av Svenska Journalens förstasida.

Efter åren i Sigtuna blev det giftermål och med maken Sigvard fick hon två döttrar, Margareta och Ann-Marie. I slutet av sextitalet flyttade familjen från Storfinnforsen i Ångermanland till Kristianstad i Skåne, där Birgit bland annat arbetade på LM Ericsson och på AW Nilssons barnvagnsfabrik.

Efter pensioneringen flyttade Birgit och Sigvard tillbaks till hembygden och bosatte sig i Hammarstrand. När Sigvard avled sålde Birgit huset och flyttade till en lägenhet och i lägenhet bor hon i dag. Birgit klarar det mesta själv med lite stöd av den fantastiska hemtjänsten i Hammarstrand och går sin runda med rollatorn så ofta hon kan.

Birgit har levt ett långt och innehållsrikt liv och har fortfarande en stor umgängeskrets. Hon har en stor portion livsenergi och när hon fyllde 80 reste hon jorden runt med sina döttrar. Nu när hon ska fylla 95 ser hon fram emot att få besök av både barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Genom döttrarna Maggi och AnnMarie