Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

92-åring låg i två månader med skabb

I våras avled en 92-årig kvinna på ett äldreboende i Härjedalen. Men hon fick, enligt dottern, ett fullkomligt omänskligt och ovärdigt slut.

Dotter har nu anmält händelsen till Socialstyrelsen.

Det är drygt ett halvt år sedan den 92-åriga kvinnan avled.

”Jag trodde att jag hade ordnat det absolut bästa för min mamma och att hon skulle få den omvårdnad och skötsel hon så väl hade gjort sig förtjänt av”, skriver dottern i sin anmälan.

Inget kunde väl vara bättre än ett äldreboende än det här äldreboendet, ansåg dottern.

Men hon beskriver hur jobbigt det blev med omställningen för mamman att hon blev orolig, framför allt nattetid. Nattpersonalen upplevde mamman som väldigt jobbig.

”Av journalerna kan jag utläsa att mamma blev ”jobbigare” även dagtid och det framgår att hon blev allt mer aggressiv, kanske beroende på att hon drabbats av någon typ av demens”.

När dottern pratade med sin mamma på morgonen var hon helt klar men kunde vara något förvirrad fram mot eftermiddagen.

”Vid flera tillfällen frågade jag personalen om anledningen till att mamma verkade förvirrad och kraftlös var att hon var trött eller om hon fått för mycket medicin. Något svar gick inte att få...”

Nu efterhand läser dottern i journalerna att mamman fått lugnande medel.

Här finns noterat en dag att ”mamma sett helt drogad ut”. Sköterskan ansåg därför att hon inte skulle ha mer medicin till natten. Ändå skrevs tabletterna ut vid 03.00-tiden och mamman var helt utslagen dagen efter.

Vid besök hos mamman noterades att hon ofta hade blåmärken, inte sällan i ansiktet. Enligt journalerna har mamman från februari till och med augusti 2009 ramlat ur sängen 18 gånger och även fallit utanför sitt rum.

I slutet av augusti besöker en läkare den 92-åriga kvinnan.

Han tror att det handlar om övermedicinering och gör en medicinsanering. Han skriver i journalen att han tar bort sömnmedicinen utifrån den ökande fallrisken och då medicinen inte har avsedd effekt.

Därefter kräver han att läkare ska konsulteras om det blir fortsatta problem.

Trots detta hör inte nattpersonalen av sig. Nattpersonalen ger henne medicin utan ordination. "Detta är en felaktighet utifrån att patienten har hjärtsvikt”, skriver läkaren i sin journal.

I slutet av januari konstaterades att mamman hade bältros och fick antibiotika. Efter första kuren hade hon fått mer utslag och fick mer antibiotika.

Bältrosen verkade försvinna efter behandlingarna men det kom nya utslag och hon hade klåda.

I början av mars kom misstanken om skabb och prover togs. Inget visade på skabb och nya krämer och mediciner provades för att lindra klådan.

I slutet av mars togs andra prover som skulle skickas på analys. Under tiden blev klådan allt värre.

”Från den 23 januari 2010 till den 15 april 2010 har mamma fått utstå en formidabel tortyr orsakad av klådan”, skriver dottern vidare.

När sedan beskedet kom att det var skabb så skulle behandling sättas in.

”Men nu var mamma så utmattad att hon inte orkade äta, inte dricka. Jag åkte till äldreboendet den 13 april och då kunde mamma öppna ögonen så hon visste att jag var där. Men hon orkade inte något mer och den 15 april tog orken slut, mamma somnade in för alltid”.

Enhetschefen vid äldreboendet bekräftar att de haft ett fall av skabb och vidtagit alla åtgärder för att det inte skulle sprida sig. I övrigt kan hon inte lämna några kommentarer då hon inte sett anmälan.