Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

9000 öringar fick nytt hem i Storsjön

I tisdags var det dags för Storsjön att få sitt årliga tillskott av odlad öring som sätts ut på noga utvalda platser runt hela sjön. I tre dagar pågår utsättningen och en av dagarna används helikopter för att komma ut på öppet vatten.

Öringen, som kommer från Bonäshamns fiskodling ovanför Järpen, är en unik sort som bara finns i Storboströmmen, mellan Fällsjön och Ockesjön. Där viltfångas öringen och kläms på mjölke och rom innan den får komma tillbaka till strömmen.

– I tre år har den fisk vi nu sätter ut levt här på fiskodlingen, berättar Bertil Sellsve från Kall, som är platschef för anläggningen. Öringen har hunnit växa till cirka 450 gram, så den är ännu för liten för att fånga enligt de regler som gäller för Storsjön.

Av de cirka 9000 fiskar som sätts ut under de här tre dagarna så är 1000 stycken märkta. Det är för att Bonäshamn ska kunna föra statistik över var fisken simmar och när den fångas.

– Det finns inget län i landet som är så bra på att skicka in märkningen efter fångad fisk, säger Bertil Sellsve. Det gör jobbet mycket lättare för oss.

För att den utplanterade öringen ska hinna sprida sig så gäller nätfiskeförbud i hela Storsjön fram till den första juli.

Vid bryggan i Hammarnäset står Tor Eriksson från Mörsil och Tommy Engelin från Östersund och väntar på helikoptern. I över 20 år har de bägge jobbat med fiskutsättningar.

När piloten Jonas Grinde från Jämtlandsflyg och hans medhjälpare Björn Bergander landar bredvid lastbilen börjar jobbet med att fylla en stor plasttunna med fisk som kommer genom ett rör från tre stora tankar på flaket. Tunnan ska hänga under helikoptern och efter en stund kan Jonas Grinde börja köra ut öringen dit den ska.

– Det här är alltid ett spännande jobb, säger Jonas Grinde när LT får följa med på en av turerna. Det är sällan man får flyga med levande djur. Oftast är de nedsövda eller döda.

Det är Storsjöns centrala fiskevårdområden som gemensamt bestämt var fisken ska sättas ut och i år hamnade öringen i Bergsviken, nära Hackås, Kvarnviken utanför Trångsviken, Mjälaviken vid Rödön, Åsjön och Brunfloviken.

När Jonas börjar närma sig det område där fisken ska sättas ut så sätter han ner tunnan i vattnet och öppnar en lucka i botten som drivs av en elmotor. Nu är det bara för öringen att simma ut i sitt nya hemmavatten och hoppas på att den inte blir gäddmat redan första dagen.

Värdet på den utsatta fisken är över 500.000 kronor och pengarna betalas av kraftindustrin. Anledningen är en vattendom där fiskevårdsföreningarna kompenseras för regleringen av sjön.