Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

90-åring får rätt till särskilt boende

En 90-årig man nekades särskilt boende av Härjedalens kommun men får nu rätt till denna insats efter att Förvaltningsrätten bifallit hans överklagande.

Härjedalens kommun avslog en 90-årig mans önskan om att få rätt till särskilt boende. Motiveringen var att mannen inte hade ett omfattande vård- och omsorgsbehov och det behov som fanns skulle kunna tillgodoses om mannen ansöker om hemtjänstinsatser.

Mannen överklagade och hänvisade till att han har besvär med både balans och yrsel. Vidare har han även dålig hörsel och synen är också i vikande vilket gjort att hans körkort återkallats. Problemen med hörseln är så stora att han inte kan höra om dörrklockan ringer vilket gör att han alltid måste ha olåst. Dessutom har mannen vedeldning men känner stor oro för att han ska somna ifrån pannan.

Socialnämnden bestred bifall då de ansåg att mannen kunde få sitt behov av trygghet, stöd och hjälp genom exempelvis hemtjänst, följeslagare vid inköp, trygghetslarm med mera.

Förvaltningsrätten skriver i sin dom att den sammantagna bedömningen är att mannens höga ålder samt psykiska och sociala faktorer gör att hans behov inte kan tillgodoses via hemtjänstinsatser fullt ut då dessa och ett trygghetslarm inte kan tillförsäkra en skälig levnadsnivå. Förvaltningsrätten bifaller därför mannens överklagande av kommunens beslut och beviljar därmed honom rätten av ett särskilt boende vilket det åligger socialnämnden att ordna.