Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

90 år

fyller på måndag 3 mars Manne Fjell, Föllinge.

Manne föddes vid Lövsjökvarn, där pappa Emil var mjölnare. 1929 flyttade hela familjen med fem barn med båt längs älven ner till Näsaforsen. Emil hade fått tjänsten som maskinist på kraftverket. Här bodde och verkade Manne. Dels hjälpte han till med arbetet på och runt kraftverket, dels vikarierade han vid Långforsens kraftverk. Tiden fylldes ut med timmerhuggning på vintern och flottningsarbete på våren. På vägarna blev Manne känd för sina stora motorcyklar bland annat SuperX:et.

Manne gifter sig 1964 med Maggie och fick två söner. De bodde kvar vid Näsaforsen där nu Manne tagit över hela ansvaret efter Emils pensionering. När gamla kraftverket revs 1974 köpte familjen en gård Berget i Föllinge dit de flyttade och där bor Manne kvar fortfarande.

Mannes stora intresse är antikviteter och särskilt gamla lodbössor. Hans samling av antika vapen var förnämlig innan han på senare år löst upp den. Men även i bygdens historia och gamla allmogesaker hade Manne djupa kunskaper och ett stort intresse.

Manne är praktikern ut i fingerspetsarna. Det finns inga praktiska problem som är olösliga, allt går att lösa men många gånger på finurliga och okonventionella sätt.

Manne har ett varmt hjärta och hans hem har alltid stått öppet för de som behövt hans stöd och hjälp. Eller bara för att ta en pratstund som lätt blir timmar i hans trevliga sällskap.

Manne firar sin 90-årsdag hemma.

Greger Fjell