Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

90 år

Han har runt 50 böcker på sin egen verklista och räknar förutom latin även grekiska och persiska som sina språk.

90 år fyller i dag den 30 december författaren och översättaren Carl-Göran Ekerwald, Milsta gård, Lagga i Knivsta kommun. Familjen består av fyra barn och elva barnbarn. Förtrogen vän Sigrid Kahle.

Carl-Göran Ekerwald är även hedersdoktor vid Umeå universitet, filosofie magister och före detta rektor för realskolan i Svenstavik. Han tog emot medaljen Litteris et artibus "för framstående konstnärliga och folkbildande insatser som författare" 2008.

Iliaden läser han på originalspråk. Han är gammal latinare och räknar, förutom latin och grekiska, även persiska bland sina språk. Han har runt 50 böcker på sin verklista, har skrivit romaner, tv-teater, novell- och essäsamlingar, och varit bokrecensent i Dagens Nyheter från Olof Lagercrantzs till Arne Ruths tid. Han har gjort mängder av översättningar, och varit redaktör för den närmast kultförklarade Persiska antologin, ett urval av baronen Eric Hermelins översättningar av de medeltida sufiska diktarna, gjorda under en 35-årig vistelse på mentalsjukhus i Lund.

Hur ska födelsedagen firas?

– På kanarieön Fuerteventura. Jag har bjudit dit hela min familj, vi är 22 personer.

Om att fylla 90:

– Jag har så roligt för närvarande i mitt liv – om bara Sigrid får leva så vill jag gärna bli hundra och fortsätta som det är. Jag har varit inne i en skapande period, jag skriver varje dag och håller ofta föredrag. Sigrid har alltid varit full av energi men nu har hon drabbats av svår cancer. Hon fortsätter att diktera del III av sin självbiografi.

Runt sin 90-årsdag är han aktuell med tre nya böcker. Det säger ganska mycket om Carl-Göran Ekerwald, författare och översättare.

Carl-Göran Ekerwald kan konsten att överraska. Efter att ha ondgjort sig över förflackningen på kultursidorna utbrister han att seriestrippen Rocky är det första han läser i kulturdelen:

– Åh, det är musik för mina öron!

Nyligen utkom han också med diktsamlingen Sigridiana som är en hyllning till Sigrid. På omslaget finns en Edward Hopper-målning av en pojke som yrvaket satt sig upp i sängen och betraktar fullmånen som lyser på honom. En bild av hans möte med Sigrid, säger Carl-Göran.

Malin Eijde/TT

malin.eijde@tt.se