Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

86-årige Göte och hans fantastiska maskiner

Med en bågfil och drillborr vid köksbordet har Göte skapat fantastiska modeller i plåt. Den största maskinen han byggt väger 25 kilo och tog 1000 timmar att färdigställa.

Det var av en slump jag träffade Göte Bystedt under den dagliga promenaden hem från jobbet. Vi träffades på gångbron mellan Östersund och Frösön och började språka. Efter ett tag undrade han vad jag gjorde och när han hörde att jag jobbade på LT undrade han om jag ville komma hem till honom och se hans modeller.

Många gånger har man förundrats när man i jobbet får se vad olika hantverkare och modellbyggare har skapat, men 86- årige Götes vägmaskiner, gjorda av plåtbitar hemma vid köksbordet är bland det grymmaste jag sett. Hans modeller av olika schaktmaskiner och grävskopor är helt otroligt fint gjorda. Ändå mer imponerad blir man när han berättar att varje detalj är gjord med handverktyg, som borrsving, bågfil och vanliga filar.

– Jag städar undan duken från köksbordet och skruvar fast mitt lilla skruvstäd. Sedan är det bara att börja jobba, berättar Göte.

Inför mitt besök har Göte ställt fram den största modell han byggt, en kopia av världens största schaktmaskin, tillverkad i Japan.

– Det är en Komatsu, som i naturlig storlek väger 132 ton. Min modell väger väl cirka 25 kilo.

Göte berättar att han lagt ner minst tusen timmar för att få modellen i så fint skick. Ritningen till maskinen fick han av en traktorfirma i Östersund. Det mest fantastiska är att Göte inte köper en enda del till maskinerna, utan allt tillverkas i det lilla köket. Även motorerna är gjorda i minsta detalj.

– Jag gillar japanska maskiner. De har bra kvalitet på allt de tillverkar.

• Hur började ditt skapande?

När jag slutade mitt jobb som stamanställd på A 4 1987, så sa min fru att jag måste skaffa mig en hobby så jag inte hamnade på bänkarna inne på Domus.

– Det var då tanken dök upp att börja tillverka modeller i plåt. Att det började med en schaktmaskin berodde på att jag försökt att köpa en större modell av en sådan, men när det inte fanns beslöt jag att bygga en själv. Anledningen till att jag gillar sådana är att jag körde många olika modeller av schaktmaskiner på A 4.

På alla möjliga och omöjliga ställen har Göte ställt sina maskiner i den trivsamma lägenheten. I bokhyllan bland släktbilderna står en och på finbordet i vardagsrummet finns en caterpillar.

– På den tiden min fru levde fick jag ha mina modeller i källaren, men nu när jag bor ensam så har jag dem som prydnader.

•Sköter du dig helt själv trots dina 86 år?

– Helt själv. Jag vill inte ha någon hjälp. Jag tar bilen varje dag och gör mina ärenden på stan. Sedan åker jag hem och lagar mat. I dag blir det bruna bönor med fläsk till middag.

• Vad blir nästa modell?

– Det har jag inte funderat ut än, men det ger sig när jag hittat någon fin broschyr att jobba efter.