Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

83 säsonger av Game of Thrones

Annons

Tänk dig att du kommer hem och på gården står en ny bil. Inte någon snygg och välputsad, utan en sönderrostad som inte går att starta. Dina familjemedlemmar säger att den tillhör er, de fyndade bilen för några miljoner kronor. Du blir förvirrad och frågar vem som är ansvarig för köpet. En familjemedlem säger att hon inte minns. En annan att han blev informerad först i efterhand. Den tredje säger att grannarna INTE var emot bilen, det vet hen helt säkert.

På en föreläsning för någon vecka sedan sa min lärare att Anders Borg (M) skulle komma och prata i samma sal. Vi elever kunde därför sitta kvar och lyssna. Jag ville ställa en enkel fråga om det ingen i regeringen vill svara på. Nuon-köpet har kallats för den dyraste och sämsta affären i Sveriges historia. Det var statliga Vattenfall som köpte det holländska bolaget Nuon. Värdet skrevs sedan ner med drygt 30 miljarder kronor. Svenska folket kan därför vara intresserade av vilka i regeringen som tyckte det här var en bra idé. Maud Olofsson (C) som då var näringsminister menade först att hon såklart informerade alla partiledare i Alliansen inför köpet. När affären skulle redas ut i Konstitutionsutskottet vägrade hon däremot dyka upp. Fredrik Reinfeldt har sagt att han informerades om köpet genom media när affären redan var färdig.

När Anders Borg hade pratat klart var det dags för frågestund. Den allra sista fick ställas av mig. Jag frågade om Anders Borg kunde berätta vilka i regeringen som var informerade och godkände köpet av Nuon. Jag bad om ett ärligt svar eftersom Maud Olofsson och Fredrik Reinfeldt bara skyller på varandra. Jag berättade också att för 30 miljarder kronor hade man kunnat spela in 83 säsonger av min favoritserie Game of Thrones. Anders Borg svarade att han gärna berättar om Nuon-affären. Han sa att Socialdemokraterna inte var emot köpet. Han sa att efterfrågan på energikällor sjönk eftersom amerikanerna upptäckte skiffergas. Han sa att vi har fått ut ungefär 7-8 miljarder varje år från Vattenfall sedan affären skedde. Anders Borg sa alltså mycket, men han svarade inte på min fråga.

Tänk dig att du frågar din partner ifall hen visste om bilköpet. Du ber om ärlighet. Vilka godkände köpet av den svindyra och sönderrostade bilen som står parkerad på din gård? Din partner berättar om amerikanska bilar, grannar och allt annat - utom det du frågade om.

Då är det okej att säga: "Du, det är slut mellan oss".