Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

81-åriga Marianne gör come back i politiken

Förre riksdagsledamoten och generaldirektören på Glesbygdsverket, Marianne Stålberg från Östersund har hunnit fylla 81 år.
Nu gör hon come back i politiken.

Hon var riksdagsledamot för Socialdemokraterna mellan 1976-1991 och därefter generaldirektör under åtta år. Hon är medlem i PRO och har även startat en egen PRO-avdelning som heter "Leva livet".

Hon är engagerad främst i frågor som rör skolan. Det har hon med sig sedan hon arbetade som skolkurator under tio år i Östersund.

Nu är hon i toppskiktet, plats nummer fem, på Socialdemokraternas lista till kommunfullmäktige i Östersund.

– Jag har hela tiden gått på S-föreningens och Arbetarekommunens möten, det går bara inte att hålla sig borta, säger hon. Jag har det med mig i modersmjölken, att hålla på med politik.

• När bestämde du dig för att ge dig in i den politiska hetluften igen?

– Det har jag inte bestämt. För fyra år sedan frågade valberedningen mig om jag ville ställa upp på fullmäktigelistan. Då svarade jag "absolut inte, detta är över för mig". I år när de började med nomineringar igen sa Margareta (Winberg LT:s anm) att jag bara måste vara med.

– Jag svarade att jag ville sova lugnt om nätterna. Till sist sa valberedningen att de skulle sätta upp mig på listan. Då gav jag med mig och sa att de kunde sätta mig längst ner på listan om de trodde att jag skulle dra några röster.

Nu står hon på femte plats, en säker plats för att komma in i fullmäktige.

Något som hon alltid har värnat om är skolan, att man ska ta tillvara på varje barn.

– Jag såg mycket när jag var skolkurator i tio år på Wargentinsskolan. Då var det vissa barn som blev bortglömda. Om man ser varje elev och bryr sig om dem, då blir det något av dem också, slår hon fast.

– Jag är också ordförande i en PRO-förening, som jag har startat. Där får jag vid varje möte veta vad de äldre går och är änglig för. De handlar om pensionen och hur de ska klara sig. De är bekymrade över att inte få den vård de behöver och att äldreomsorgen inte fungerar.

Borde fler äldre engagera sig politiskt?

– Det tycker jag, jag märker hur mycket de har att ge. I politiska församlingar tror jag att de äldres röster är viktiga. Och omtanken om människor är lika stor i dag som förr.

Nu åker hon på turné runt om i länet tillsammans med Margareta Winberg för att locka röster. Hon njuter av varje minut, den politiska glöden finns i hennes ögon när hon packar ihop för att dra vidare till Hunge och träffa väljare där.