Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

80 mil i bilen till priset för 14 med tåg

Jag och några bekanta skulle i tisdags åka med Norrtåg till Östersund för att utföra diverse ärenden. Vi får nästan en chock när konduktörskan på tåget berättar att en enkel biljett kostar 120 kr (tidigare 60 kr). Anledningen till denna ökning var, enligt henne, att Norrtåg de senaste åren tagit för lite betalt på vissa stationer. Varför man inte annonserat om denna prishöjning kunde hon inte svara på, jag själv kan tycka att det är en ganska stor grej att höja biljettpriser med 100 procent. Att vi var bland de första som fick känna på denna prishöjning beklagade hon sig över, men tillade att det bara var otur från vår sida.

Jag ställer mig tvivlande till att denna höjning främjar kollektivtrafiken, som vi i Sverige så gärna vill att alla ska använda. Vi leker med tanken lite. Om fem personer ska resa från Bräcke till Östersund tur och retur, kostar det sammanlagt 1200 kr för cirka 14 mils resa. Räknar vi på att bensinen ligger på 15 kr per liter så kan vi tanka en bil med 80 liter för samma summa. Även om vi kör en bil av det lite äldre slaget, som drar runt 1 liter/mil, tar vi oss 80 mil i bil, jämfört med de 14 vi tar oss i tåg. Så jag ställer mig frågande. Varför skulle jag välja att resa kollektivt? För mig räcker det inte med att "göra naturen en tjänst".  Jag har alltid föredragit att åka tåg, men från och med nu blir det bilen.

Fd. Tågresenär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel