Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

80 år

fyller i dag den 9 april Allan Bergström, Stockholm.

Annons

Han är född i Rygården i Råndalen som näst yngst bland åtta syskon.

Vid 16 års ålder började Allan arbeta på Asea i Ludvika och blev kvar där i mer än 40 år med avbrott för studier på Teknis i Örnsköldsvik.

De sista femton åren vid Asea/ABB arbetade Allan som Area manager med försäljningsansvar för bland annat krafttransformatorer i olika länder runt om i världen. Han slutade 1988 och flyttade upp till Svartåsvallen, Glöte, där han byggde upp ett småskaligt turistföretag som fortfarande drivs fast i ny regi. Där startade han även ett konsultföretag rörande kraftförsörjning till stålverk.

I dag bor Allan i Stockholm men har i ägo släktgården i Svartåsvallen efter farfar, spelmannen Johan Persson Bergström. Även sonens fäbod Ryvallen i Råndalen är en plats som Allan gärna besöker för att uppleva den fantastiska stillhet som bara finns där men även för att minnas barndomens somrar med ost-, smör- och messmörsframställning och alla idrottslekarna på "Halvarstomta".

Intresset för jakt och fiske har följt Allan genom livet. Som pensionär har även golf blivit ett meningsfullt fritidsintresse med bland annat golfspel i Spanien en månad varje vinter.

Allan firar födelsedagen i Stockholm med familjen.