Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

758 miljoner i extra bonus väntar på länet

Politiker från norra Sverige hoppas få loss en extra bonus från EU till vägar, järnvägar och bredband i Norrland framöver.

Totalt handlar det om 758 miljoner enbart för Jämtlands och Västernorrlands län, enligt regionrådet Robert Uitto.

Cirka 150 politiker och myndighetsanställda från norra Sverige har siktat in sig på de här EU-miljonerna, en så kallad gleshetsbonus, i samband med en extra fördelning.

Efter en träff i Umeå i torsdags kräver de i en skrivelse - till regeringen och EU-kommissionen - att pengarna får användas till satsningar på infrastruktur inom bredband, gods- och persontransporter i norra Sverige.

– Det borde vara en självklarhet att vi får använda gleshetsmedlen till att överbrygga de stora avstånden i vårt glesa län. Jag är oroad och förvånad över att regeringen och EU-kommissionen ännu inte tydligt uttalat detta, säger Rober Uitto.

Han hänvisar till skriftliga riktlinjer som regeringen och EU-kommissionen står bakom; att gleshetsbonusen ska användas för att främja utvecklingsmöjligheterna i glest befolkade områden i norra Sverige.