Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

73 miljoner till kulturella näringar

/
  • Näringsminister Maud Olofsson och kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth presenterade den nya handlingplanen. Foto:SCANPIX

Låt företagen möta kulturarbetarna.

Regeringens nya handlingsplan ska öka samarbetet mellan kultur- och näringslivet.

Annons

– Detta visar att kultur får ta plats, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M).

Handlingsplanen, som presenterades under en presskonferens under torsdagen, är resultatet av ett samarbete mellan kultur- och näringsdepartementet som sattes igång 2007.

13 miljoner av de föreslagna 73 miljonerna portionerades ut redan förra året, och under de följande tre åren vill man satsa 60 nya miljoner på bland annat rådgivning och studier om finansieringsbehov inom de kulturella och kreativa näringarna.

En av delarna i handlingsplanen rör så kallade mellanhänder. Regeringen vill med denna satsning underlätta för kulturarbetare att nå ut med sina varor eller tjänster.

– Som konstnär har man inte alltid kunskapen om hur man når marknaden på bästa sätt. Ett slags mäklare, kan vara till nytta då, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M).

Finns det en risk att näringslivet inte vågar satsa på så kallad smal konst för att det inte är lönsamt?

– Den här planen är inte till för den breda kultur som redan lyckas nå ut på marknaden självmant. Vi har under processen tvärtom sett att näringslivet är mycket positivt inställt till att kultur ska ha ett egenvärde.

Oppositionen reagerade till största delen positivt på regeringens nya handlingsplan, men säger sig sakna en helhet.

– Det krävs en samlad politik för den kreativa ekonomin. Vi har efterlyst en utbildningspolitik som gör det möjligt för barn att vara kreativa, en kultur-politik som gör kulturen tillgänglig för fler och en näringspolitik som stödjer småföretagen och gör det möjligt för fler att leva på sin talang och skaparkraft, säger Luciano Astudillo, som är Socialdemokraternas talesperson i frågor om kreativa näringar.

Mer läsning

Annons