Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

66 traineejobb till länets sjukvård

Socialdemokraterna vill satsa på 5 000 traineejobb för att locka unga till sjukvården.
För Jämtlands läns landsting innebär det 66 traineejobb under ett år.

Socialdemokraterna vill satsa på fler jobb för unga. Ett sjukvårdslyft med traineejobb ska bli ett sätt att locka ungdomar till sjukvården.

Här vill de satsa runt 700 miljoner kronor under ett år och anställningarna sker inom ramen för yrkesintroduktionsavtal.

Satsningen glädjer Ann-Marie Johansson och Bengt Bergqvist som kandiderar till ordförande respektive vice ordförande i landstingsstyrelsen/regionstyrelsen.

– Jämtlands läns landsting står inför en stor generationsväxling. Vi behöver årligen rekrytera ungefär 90 sjuksköterskor och 65 undersköterskor. Det är därför av stor vikt att vi arbetar för att få fler unga att upptäcka hälso- och sjukvården som arbetsmarknad, säger Ann-Marie Johansson

– Vi socialdemokrater gör en annan prioritering än regeringen. Vi anser att det behövs mer pengar till sjukvården. Vid ett maktskifte i höstens riksdagsval, kommer Jämtlands läns landsting, förutom dessa traineeplatser, att få ett resurstillskott på 78 miljoner under kommande planperiod, fortsätter hon.

– Syftet med traineejobben är att ungdomarna ska ta ett steg på vägen mot utbildning till undersköterska eller medicinsk sekreterare, säger Bengt Bergqvist.

– Jobben kombineras med relevant yrkesutbildning med inriktning omvårdnad eller administration. Anställningarna är under ett år och sker inom ramen för yrkesintroduktionsavtal. Det betyder att för den del som är arbete utgår full lön enligt kollektivavtal. Vi tänker även utreda möjligheten att ge kollektivavtalsenlig lön för den del som är studieförlagd.

Socialdemokraterna ser här en möjlighet att locka ungdomarna till hälso- och sjukvården som arbetsmarknad och samtidigt avlasta den hårt pressade personalen.