Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

64 år, cancersjuk och arbetssökande

"Elsa" har bröstcancer, högt blodtryck, Crohns sjukdom, propp i benet och nedsatt hörsel. Hon får ingen sjukpenning längre. Att hon inte orkar fortsätta sitt arbete som lärare har ingen betydelse. Med ett år kvar till pension tvingas hon säga upp sin lärartjänst och söka andra jobb.

"Elsa" är på inget sätt unik, konstaterar LO-utredaren Kjell Rautio, som studerat ett antal färska domstolsbeslut om cancersjuka kvinnor som nekats sjukpenning.

Tvärtom är det ganska vanligt, säger han, att gamla trotjänare som blir sjuka strax innan pension tvingas säga upp sig och gå till Arbetsförmedlingen. I Elsas fall handlar det om att hennes arbetsförmåga inte anses vara nedsatt med minst en fjärdedel. Det spelar alltså ingen roll om hon orkar med lärarjobbet eller inte, om hon bedöms klara "ett lättare och mindre stressigt arbete" någon annanstans har hon inte rätt till fortsatt sjukpenning.

Trots att regeringen tvingats backa på delar av det hårt kritiserade sjukförsäkringssystemet så återstår flera absurda inslag. Ett av dem är kriterierna för "allvarlig sjukdom". Om en läkare kan fastslå att en person lider av en allvarlig sjukdom så ger det rätt till full sjukpenning även efter ett år. Men var går gränsen? Jo, enligt Socialstyrelsen när det finns en "betydande risk för död inom 5 år".

Förutom den omöjliga uppgiften att bedöma hur länge en person kommer att leva står alltså läkaren inför valet att antingen

a) förmedla en positiv och kanske fullt rimlig prognos som kan inge hopp (och avslag på sjukpenning) eller

b) en lika trolig men nedslående prognos som kan väcka svår ångest (men ge rätt till full sjukpenning).

Tidningen Metro beskrev i förra veckan hur Försäkringskassan på en ort i Sverige krävde ett intyg med förväntat dödsdatum för en 23-åring med obotlig cancer. Det är möjligt att det rörde sig om ett missförstånd, som ansvariga hävdade, men det hjälper inte. Det är de hårda och okänsliga reglerna för sjukförsäkringen som placerar Försäkringskassans handläggare i omöjliga situationer.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) brukar numera försvara sig med att regeringen justerat reglerna så att cancersjuka och andra kan känna sig trygga. Men Sverige har fortfarande västvärldens hårdaste regelsystem runt sjukdom och arbetsförmåga. Det är ingenting att vara stolt över.