Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

61 vikariat på sex år - helt okej enligt svensk lag

Valrörelsen är inne i munhuggningsfasen. I korta tv-dueller bollas fullständigt motstridiga verklighetsbeskrivningar fram och tillbaka:

”Inkomstskillnaderna har ökat under er tid vid makten”.

”Nä, inkomstskillnaderna har minskat under vår tid vid makten”.

Någon vinnare går inte att utse. Däremot en stor mängd förlorare; tittarna som väntar sig klara besked men som lämnas med en känsla av stigande förvirring.

Under tiden, långt från valstudions strålkastare, pågår de politiska processer som verkligen gör skillnad. De som förändrar samhället i grunden, men som är så långsamma att det nästan inte syns med blotta ögat att det är politik det handlar om.

Ta kampen om villkoren på arbetsmarknaden till exempel. Vi hör fler och fler berättelser om unga som mår dåligt av otryggheten. En ny samhällsklass håller på att växa fram som hela tiden skjuter beslut om familj, bostad och ordnade förhållanden på framtiden. ”Jag blir jättestressad av att inte veta. Jag fyller 27 i sommar och det känns som att jag står och stampar. Jag skulle vilja ha en trygg anställning, så jag visste vad jag hade för timmar”, säger en typisk representant för denna nya samhällsklass i en intervju.

Sverige har ingen bortre gräns för hur många gånger en arbetsgivare får säga upp och återanställa samma person. 61 vikariat på sex år ansågs vara okej i en prövning i Arbetsdomstolen. Skälet var att varje vikariat hade ”motiverats på objektiva grunder”. TCO har anmält Sverige till EU-kommissionen för brott mot det så kallade visstidsdirektivet. Kommissionen kräver att Sverige ändrar lagen. Regeringen vägrar. I sju år har de förhalat saken.

Det är inget stort problem, säger regeringen. Det finns ju så få rättsfall. Men att det finns få rättsfall kan lika gärna vara ett tecken på att svensk rätt är så generös med staplade visstidsanställningar att det är få fall som faktiskt går till domstol.

EU-kommissionens tålamod börjar ta slut. Nu hotar de dra Sverige inför EU-domstolen. Men ingenting biter på regeringen. Så angelägna är de om att försvara arbetsgivarnas intressen att de i höstas hemligstämplade ett mejlsvar från EU-kommissionen. Motiveringen var ett mejlet kunde ”störa Sveriges mellanfolkliga förbindelser eller på annat sätt skada landet.”

Ett mejl där EU kritiserar Sverige för att skapa otrygghet på arbetsmarknaden bedöms alltså kunna ”skada landet”. Det verkar inte så troligt. Däremot skulle det säkert skada regeringens trovärdighet.