Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

55 tips från 5 stora placerare

Det finns mycket du som småsparare kan lära från historiens framgångsrika män och kvinnor.

Det finns mycket du som småsparare kan lära från historiens framgångsrika män och kvinnor. Privata Affärer har sammanställt 55 bra råd från 5 av de mest berömda och framgångsrika långsiktiga investerarna.

Alla fem investerare är långsiktiga, men ingen har längre sparhorisont är Warren Buffett. Han föredrar att behålla ett bolag livet ut. Väljer du bara rätt bolag så tjänar du bra på den strategin, samtidigt som du sparar mycket tid och energi när du slipper tajma marknaden och välja nya bolag hela tiden.

Peter Lynch är en annan investeringsguru som satsade främst på att hitta rätt bolag, framför att försöka gissa kortsiktiga kurssvängningar. Lynch lär ha sagt att han bara spenderar 15 minuter om året på aktiemarknadens riktning.

Alla fem vågade gå mot strömmen. Jim Rogers uppger att han blivit kallad galen många gånger. John Templeton köpte med framgång aktier när andra världskriget bröt ut och stålkvinnan Hetty Green gjorde bra affärer i en värld dominerad av män. Men den som går mot strömmen vid fel tillfällen förlorar stort, exempelvis om du köpte aktier i början av finanskrisen 2008 och sålde när uppgången kom 2009. Det gäller med andra ord att kunna värdera, tajma och se när trenderna håller på att vända och gå mot strömmen precis när strömmen vänder. Därför finns det ett och annat att lära av de stora trendernas man. Jim Rogers. Hans förmåga att hitta 15-20 år långa trender bland råvaror och aktier imponerar.

MARCUS HERNHAG, PRIVATA AFFÄRERPrivata Aff?rer