Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

5000 eller 200 vargar i Sverige?

Det finns beslut av statsmakterna, starkt stöd i internationella överenskommelser och stöd hos svenska folket för närvaro av varg i Sverige i all framtid! Det finns enligt statsmakternas beslut ungefär 200 vargar i Sverige. Detta betecknas som ett etappmål, det har tillsatts en utredning, som skall ersätta etappmålet med ett minimiantal. Forskarnas tycker att en isolerad vargpopulation måste vara stor för att bevara genetisk variation och evolutionär potential. Uppfattningarna varierar, men 5000 är en siffra som nämnts. En population skall ha genetisk kontakt mellan sina olika delar, det vill säga vargar måste ibland flytta mellan populationens olika delar. Vargarna i Sverige och Norge har genetisk kontakt, de ses som en population, och då kommer man upp i ungefär 230.

Kontakten med Finland genom Norrland är låg därför att statsmakterna vill skydda rennäringen. Statsmakterna har initierat ett program med inplantering av vargar från öst i den svenska vargstammen (även djurparksvalpar kan räknas), därigenom kan den genetiska kontakten österut förbättras så att populationen tillräckligt stor, eftersom vargarna i och bortom Finland kan räknas in.

Det borde vara möjligt att definiera den population vars storlek ska vara tillräcklig som en nordeuropeisk population med 10000 eller fler vargar, varav den svenska vargstammen är en del som inte behöver vara mer än 200. Ett ganska omfattande remissförfarande har nu initierats om vargflytten, lokalt inflytande skall förbättra den lokala acceptansen. Om vargflytten misslyckas kan det resultera i att Sverige får en större, men starkt inavlad och genetiskt försvagad vargstam.

Dag Lindgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel