Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

50 år av sexuell frihet har förändrat villkoren

Det låter kanske märkligt. Men vi som var nyblivna vuxna när aidsepidemin blev ett faktum på 80-talet, kunde i ett försök att finna ljus i mörkret säga oss att vi ändå hade haft tur som varit unga i skarven mellan p-pillrets upptäckt och denna fasansfullt dödliga epidemi.

I en tid när avhållsamhet eller i varje fall betydligt färre sexuella kontakter blev vanligare hade vi haft förmånen att dessförinnan leva i en tid av rätt öppen promiskuitet. Det är väl på gott och ont. Men mer på gott som jag ser det, speciellt i den mån det handlade om lösa förbindelser snarare än om otrohet med allt det ställer till med.

En av förutsättningarna kom för 50 år sen då p-pillret godkändes som preventivmedel av amerikanska myndigheter. I en understreckare i onsdagens SvD berättar vetenskapsskribenten Waldemar Ingdahl om bakgrunden till pillret. Det var det första läkemedel som inte avsåg att bota sjukdom utan att snarare förhindra ett naturligt tillstånd – graviditeten.

Det tog alltså ett tag innan detta godkändes. Men med tanke på att pillret redan visat sig hjälpa mot menstruationssmärtor – ett problem som mångfaldigades innan pillret fick bli just ett preventivmedel – så låg ett erkännande nära. Speciellt som det höll sig inom ramen för det enda preventivmedel kyrkan godkände – nämligen kvinnans säkra perioder som ju förlängdes genom pillret.

En oro vid införandet i Sverige 1964 gällde pillrets hälsoeffekter. Det här var bara några år efter neurosedynskandalen. Först på 80-talet kunde dosen östrogen minskas med mindre risk för biverkningar för kvinnorna. Ett friare sexualliv kan ses som både ett framsteg och ett hot för kvinnorna beroende på situation. I kombination med kvinnans inträde i arbetslivet blev kvinnan ändå friare. Men jämställdheten försvaras nog bäst på andra sätt. Pillret i sig kan peka i båda riktningarna. Sen det kom, väljer i alla fall familjerna – eller kvinnorna – själva när de vill ha barn. Det har förändrat hela samhällets attityder på många sätt.

Glöm sen inte att vi har aids kvar, även om dödligheten är annorlunda. Än behövs kondomerna vid lösa förbindelser.

Svante Säwén