Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

50 000 värmeljus och en egen låt

Två miljöprojekt hade igår avslutning på Ängsmogården i Torvalla. Slutresultatet blev över 50 000 inlämnade värmeljus och en egen panta mera-låt.

Årskurs två och tre på Ängsmogården har under ett halvår som "miljöhjältar" deltagit i skoltävlingen Värmeljusjakten. Igår tömde de med stor förtjusning 53 905 värmeljusbehållare i sopbilen utanför skolan. Förutom att samla in har de hjälpts åt med att rensa dem också, eftersom de lärt sig att metallhylsan i botten måste skiljas från behållaren för att de olika materialen ska kunna återvinnas.

Läraren Mia Hjelm Julin berättar att miljö och återvinning är något barnen jobbar med varje år och att intresset i år varit stort.

– Numera blir föräldrarna hemma strängt påpekade om att inte slänga vadsomhelst i soporna, säger hon.

Förskoleeleverna på Ängsmogården har också jobbat med återvinning den senaste tiden. De har riktat in sig på att bli experter på att panta. Under en månad har de deltagit i Returpacks tävling Pantresan med stort engagemang. När eleverna får frågan om de lärt sig något berättar de glatt varför man ska panta och hur det går till när en pantburk blir till en ny.

– Vi har gjort ett studiebesök på en pantstation förklarar lärare Hans Turtola.

Det har också skänkt ett träd till miljön för insamlade pantpengar, plockat skräp och lärt sig var olika saker ska slängas. Som avslutning på projektet spelade de igår in en egen låt som ska skickas in som tävlingsbidrag till Pantresan. Emils "Snickerboa" har fått omgjord text och handlar i deras version om "Pantmaskinen". De hoppas förstås på att vinna förstapriset - en klassresa.