Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

5 miljoner i bygdemedel kan försvinna från länet

Fortums servicecentral är på väg bort från Härjedalen. Nu kan nästa dråpslag när det gäller vattenkraften vara på väg. Just nu ligger en remiss ute där det föreslås att bygdemedel ska avvändas på andra sätt.
– De stora förlorarna är föreningslivet i Härjedalen, säger Anders Häggkvist, kommunstyrelsens förste vice ordförande.

Förslaget finns på miljödepartementet för tillfället och där finns tankar på att bygdemedlen ska användas till att förbättra vattenkvaliteten i stället för att gå till bygden. Om förslaget går igenom förlorar Härjedalens kommun över 5 miljoner kronor.

Det här något som upprör Anders Häggkvist som upplever remissen som mer eller mindre en katastrof för Härjedalen.

– Tar de bort det så är det förjäkligt. Bygdemedel ska inte gå till något sådant. Det är något som vattenkraftsföretagen ska sköta själva, säger Anders Häggkvist som tror att om förslaget blir verklighet kan det innebära att livskvaliteten för många personer och ideella föreningar blir lidande i framtiden.

Enligt Anders Häggkvist är det självklart att Härjedalen ska få något för att man ställer upp för att producera energi åt resten av Sverige.

Något som exemplifieras i och med att Fortum planerar att ta bort stora delar av verksamheten i Sveg.

– Man tar bort fördelarna och lämnar kvar nackdelarna, fortsätter Centerns starke man i Härjedalen som ser att det blivit mycket inskränkningar i landskapet när det gäller strandnära boende och fisket samtidigt som den kommunala räddningstjänsten får ställa upp och göra dyrbara saneringsarbeten åt kraftbolagen.

Han hoppas att Fortum inte glömmer bort var de får sina intäkter ifrån och att man tänker om när det gäller jobben i Sveg.

– Även ett storföretag ska kunna tänka på glesbygden. Det gäller inte bara Härjedalen utan även andra kommuner som Ragunda.

– Sedan är det viktigt att miljödepartementet inte ändrar på nuvarande regler så att även vi i glesbygden får nytta av pengarna, säger Häggkvist avslutningsvis.