Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

49-åring frias från pedofilbrott

En 49-årig man i länet frias av tingsrätten från misstankarna om våldtäkt mot en minderårig flicka. Rätten bedömer flickans berättelse som mycket trovärdig men det räcker inte för att fälla mannen.

Händelsen som 49-åringen inte döms för ska enligt den minderåriga flickan ha inträffat under vintern 2014 i mannens hem.

Tingsrätten bedömer flickans vittnesmål om att 49-åringen våldtagit henne som mer trovärdig än mannens version av händelsen, men det räcker inte för att döma honom för våldtäkt mot barn.

Tingsrätten beskriver bakgrunden till den friande domen såhär:

"Sammantaget finner tingsrätten att A:s (flickan) berättelse har ett högt bevisvärde och att starka skäl talar för att hennes berättelse är riktig. Det är inte tillräckligt för fällande dom att målsägandens berättelse framstår som mer trovärdig än den tilltalades. För att det ska stå ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade begått den gärning åklagaren påstår krävs antingen att målsägandens berättelse kunnat kontrolleras in i minsta detalj och därför kan bedömas vara fullt tillförlitlig, eller också att den vinner övertygande stöd av övrig bevisning", står det i domen.

Men tingsrätten var inte enig. Två av de fyra domarna ville att 49-åringen skulle dömas för våldtäkten och två ville fria mannen, vilket också blev det slutliga resultatet eftersom den mildare domen ska tillämpas vid ett likaläge i rätten.

49-åringen har suttit frihetsberövad i över en månads tid och har rätt till skadestånd om han frias i hovrätten som är nästa rättsinstans.