Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

477 miljoner till vägbyggen

Ett antal större vägprojekt i länet kan komma igång sedan regeringen fördelat 477 miljoner till Jämtland fram till år 2021.

Totalt är det 482 miljarder som regeringen anslår till förstärkningar av infrastrukturen i landet de kommande elva åren.

För Jämtlands del innebär tilldelningen på 477 miljoner att länet hamnar precis på den nivå som utgjorde länsstyrelsens basalternativ i dokumentet som överlämnades till regeringen i höstas.

Från länsstyrelsens sida har man argumenterat för att Jämtland skulle tilldelas mer pengar än i basalternativet; plus 25-procentalternativet har hela tiden varit i fokus i överläggningarna med kommunerna.

Det hänger ihop med att de listade behoven i kommunerna är långt mycket större än i basalternativet. Turisttrafikens omfattning täcks inte heller av de pengarna.

• Jan Molde är kommunikationsstrateg på länsstyrelsen. Vilken etikett ska man sätta på de 477 miljoner Jämtland tilldelas?

– Det är mer pengar än vi haft tidigare och det är bra. Vi hade förstås önskat mera och tycker vi hade goda skäl för det men nu ska vi göra det bästa möjliga med de pengar vi har, säger Jan Molde.

– Här finns plats för ett antal angelägna vägobjekt att komma igång och propositionen innebär en stor satsning på gång- och cykelvägar vilket är jättepositivt.

Jan Molde konstaterar att fördelningen av vägpengarna grundar sig mycket på befolkningsfördelning.

– I Jämtland alstrar turismen så mycket trafik periodvis så vi tycker det finns skäl för att rusta vägarna lite bättre av den anledningen. Det är en trafik som är mångdubbelt större än hos oss själva.

– Tyvärr fick vi inte gehör för det, säger Jan Molde.

Om länet fått ytterligare 40 miljoner hade man kunnat påbörja åtgärder för att höja hastigheterna på många olika vägar, där hastigheten sänkts av trafiksäkerhetsskäl senaste året.

– Genom att förbättra standarden hade man kunnat behålla de tidigare hastigheterna men det får vi inte råd med nu, enligt Jan Molde.