Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

477 miljoner satsas på länets infrastruktur

– Det ser riktigt positivt ut för Jämtlands län. Nu sker en uppräkning med nästan 50 procent jämfört med den tidigare social- demokratiska planeringen, säger Per Åsling, c, riksdags- ledamot.

Annons

Regeringen har nu beslutat om fördelning av infrastrukturpengar till landet läns nya regionala infrastrukturprogram. Jämtlands län föreslås få 477 miljoner kronor.

Det är en höjning med 47,6 procent jämfört med förra planperiodens ram. Men hur mycket pengar det exakt kommer att handla om kommer inte att bli klart förrän vid utgången av nästa år.

Fördelningen inom länet och mellan olika trafikslag ska nu göras regionalt under ledning av länsstyrelsen.

– Det är ett kvitto på att regeringen tror på hela landet. Nivåökningen är historisk, aldrig tidigare har det satsats så mycket på vägar och järnvägar i länet, konstaterar Per Åsling.

Länsstyrelsen har så smått påbörjat arbetet med en länsplan, berättade Jan Molde, länsstyrelsen, för LT i början av november. Förslaget till ny länsplan planeras att vara klart för remiss till sommaren.

Regeringen har tidigare anslagit 550 miljoner för tjälsäkring, förbättrad bärighet och investeringar i enskilda vägar under 2009 och 2010. Dessa är ännu inte fördelade per län. Dessutom får vägverket och banverket ökade anslag för drift och underhåll.

Mer läsning

Annons