Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

422 länsbor blev av med körkortet

Förra året återkallades 422 körkort i Jämtlands län. De vanligaste orsakerna är fortkörning och rattfylleri.

Annons

185 körkort drogs in på grund av "väsentlig överträdelse", som kan innebära att man kört mot rött ljus eller låtit bli att stanna vid stopplikt. Men den allra vanligaste överträdelsen är att man har kört för fort.

127 körkort drogs in på grund av rattfylleri, vilket var den näst vanligaste orsaken i Jämtlands län. Fortkörning och rattfylleri är också de vanligaste orsakerna till indragna körkort sett till hela landet.

Andra orsaker kan vara smitning eller att man har gjort sig skyldig till flera mindre överträdelser.

I Jämtland omhändertar polisen körkort direkt vid körning mot rött ljus, rattfylleri och fortkörning. Man ska ha kört mer än 31 km/h för fort för att få körkortet omhändertaget direkt. Detta gäller för vägar där hastighetsgränsen är 50 km/h eller mer.

Om man får sitt körkort indraget beslutar Transportstyrelsen om en spärrtid på mellan en månad och tre år.

– Det beror på omständigheterna, både på det enskilda fallet och om man har gjort sig skyldig till trafikbrott tidigare, säger Leif Åsbring på Transportstyrelsen.

Den vanligaste spärrtiden är två-tre månader. Får man en spärrtid som är längre än tolv månader måste man ta om körkortet.

Många körkort dras också in av medicinska skäl. I Jämtlands län rörde det sig om 56 stycken under 2009.

Sedan Transportstyrelsen tog över ansvaret för körkortsfrågor från länsstyrelserna den 1 januari 2010 förs inte längre statistik över hur många körkort som återkallas per län.