Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

400 platser innan årets slut för asylsökande

Innan årsskiftet ska 89 asylsökande vara utplacerade i Krokoms kommun. De flesta har flytt från Syrien och ska få tak över huvudet i Kaxås, Änge och Föllinge.

Under onsdagens kommunfullmäktige i Trångsviken informerade Irma Flygt, tillförordnad operativ chef på Migrationsverket, om den kommande asylmottagningen i länet.

– Vi ska ordna 400 platser till den sista december och 300 platser är i princip klara. Där har vi kommit överens med Härjedalen, Strömsund och Krokoms kommun, berättar hon.

Förhandlingarna med länets alla kommuner började redan i sommar. Men sedan dess har flyktingantalet skrivits upp.

– Nu handlar det om 700 asylsökande som ska finnas här (i länet) vid årets slut, säger hon.

Totalt 89 personer, varav 59 barn, är på väg till Krokoms kommun och ska utplaceras i Föllinge, Änge och Kaxås. Änge kommer att bli den största utplaceringsorten.

Rolf Lilja (S), oppositionsråd, begärde ordet.

– Vilka kriterier har ni tittat på när ni har valt orter, förutom bostäder. För vi vet att det är svårt att få jobb i de här orterna?

– Vi har tittat på var närmaste skola, hälsocentral, apotek och Ica-affär ligger. Det ska också finnas bra kommunikationer in till Östersund. Men vi har inte tittat på arbetsmarknaden i det här läget. Irma Flykt fick också frågan om vad flyktingarna har för bakgrund.

– Det är inga analfabeter, många har en ganska bra utbildning och en del är högskoleutbildade. Och barnen har gått i skola. Det är en enklare grupp att integrera, svarade hon.

Redan nästa vecka kommer asylsökande till Härjedalens kommun.