Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

400 kunder blir av med internet

Elbolaget Härjeåns har beslutat att släcka ner sitt adsl-nät till årsskiftet. Drygt 400 kunder i Härjedalen blir av med internet om de inte kan hitta andra alternativ.

Beslutet togs av bolagets styrelse, där Härjedalens kommun finns representerade, i slutet av förra året. Härjeåns adsl-nät, går med förlust på cirka en miljon kronor per år. Kostnaderna för att driva systemet och hyra in sig på de kablar och den teknik som behövs för att kunna leverera internet är högre än intäkterna.

Sedan några år tillbaka finns det inte heller någon support på systemet från tillverkaren och det går inte längre att få tag på reservdelar, enligt Mats Falkeman, bredbandsansvarig på Härjeåns. Bolaget har ett lager reservdelar som beräknas räcka året ut. Sedan är det slut.

– Om driftscentralen skulle gå sönder står vi där utan internet till våra adsl kunder, säger han.

Det finns ny adsl-teknik som Härjeåns skulle kunna köpa in men det har styrelsen sagt nej till.

– Det är en kostnad på två miljoner. Dessutom skulle systemet fortsätta gå med förlust, säger Mats Falkeman.

Han ser flera alternativ för de 420 kunder som inte längre kommer att kunna använda Härjeåns adsl för internet. I vissa byar kan andra bolag erbjuda adsl. Härjeåns har också byggt ut sitt fibernät de senaste åren och erbjuder möjlighet att ansluta sig till en kostnad av 15000 kronor. Plus vad det kostar att gräva ner kabeln till närmaste anslutningspunkt. Eller mobilt bredband.

– Det är ett alternativ som fungerar bra för många, säger Mats Falkeman.

Att ni släcker adsl, är det ett sätt för Härjeåns att få flera att ansluta sig till ert fibernät?

– Nej, det handlar inte om det. Det känns inte seriöst att driva ett system som vi inte längre kan underhålla, det är huvudorsaken.