Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40 kronor för Lundell - för dyrt 1979?

60 och 30. Två hela tiotal som 2009 dels utvisar den ålder Ulf Lundell fyller i november och dels hur många år som i höst har passerat sedan samme man gjorde sin första konsert i Östersund.

Annons

Detta firas också på två sätt. Dels kommer Ulf Lundell till Storsjöyran för att spela på fredagen och dels bjuder Bolin & Bastard på en kavalkad bilder från turnén det året som hela landet ville vara kärt och galet, kyssa havet och bränna sitt brännvin själv ...
Det dröjde länge innan Ulf Lundell gjorde sin första konsert i Östersund. Det var konstigt egentligen. För när uppmärksamheten efter romandebuten ”Jack” var som störst tog Ulf Lundell med sig hustrun Barbro och nyfödde sonen Carl Zim till Åre. I en intervju med Lo Rindberg i november 1977 berättade Lundell om den jobbiga uppmärksamheten och det han kallade ”terrorn” efter ”Jack” och hur han ostört ville pröva en ny livsstil i Åre. Men redan den 23 februari 1979 kunde lokaltidningarna meddela att det var slut med "Epoken Lundell” i Åre. Hustrun Barbro, sonen Carl och nyfödda dottern Sanna var trötta på att sitta ensamma så mycket. Flyttlasset gick söderut i jakt på ett hus i trakten av Stockholm.
Det berodde bland annat på de intensiva turnéerna och skivinspelningarna.
Trots det så dröjde det ända till den 27 oktober 1979 innan Ulf Lundell gav sin första konsert i Östersund. Spelningen var i Sporthallen. Och även om partiledaren Mona Sahlin kan skryta med att ha träffat Bruce Springsteen så har hennes bror spelat med Ulf Lundell. För på skivorna ”Ripp Rapp” och ”Längre inåt landet” och på turnén som nådde Östersund spelade gitarristen Janne Andersson en härligt stor roll. Janne, som är mest känd för sin grupp JA-Pop, kom direkt från Stockholms nya vågen-värld och satte en fart på Lundell på scenen som ingen tidigare sett. Och Mona hette alltså Andersson innan hon gifte sig ...
Hur var då konserten i Östersund?
Ja i LT konstaterar man att ”Ulf Lundell kan spela rock än” och tycker att allt vara bra utom det höga inträdespriset på hela 40 kronor. I ÖP är recensenten Johanna Ankarcrona lyrisk och skriver att hon gick från konserten ”med ömmande händer och hes röst och mycket, mycket glad och lycklig”.
Fotografen Lennart Jonasson visar på Bolin & Bastard från tisdag den 28 juli foton dels från Ulf Lundells spelning på sommaren 1982 i Östersund, mest bilder tagna backstage, och dels foton från scenen när Ulf Lundell med band spelade under hela åtta utsålda kvällar på Konserthuset i Stockholm. 1982 var året när ”Kär och galen” gjorde Ulf Lundell till folkhjälte i stället för rockrebell och generationstalesman. Alla gillade plötsligt Lundell och gamla krönikören Viola (Marianne Zetterström) i Svenska Dagbladet kallade Ulf Lundell för sin idol.
Konserten i Östersund den 22 juli 1982 skulle ha varit en Jamtlikväll; detta sista år innan Storsjöyran fick sin omstart och för alltid ändrade Östersunds nöjesutbud sommartid. Men det myckna regnandet gjorde att konserten flyttade in till den gamla, numer nerbrunna, ishallen Z-kupolen. En plats där också Ulf Lundell fick det han senare kallat sitt märkligaste förband - tre kroppsbyggare, en man och två kvinnor som gjorde ett framträdande som gillades av LT:s recensent Per Orvegård.
Konserten för 27 år sedan började med den då helt nya ”Kär och galen”. Och på plats var också en helt ny gitarrist från det på den tiden ganska haussade bandet The Radio – gitarristen hette Janne Bark.
Allt går i cirklar. På Stortorget på Yran-fredagen 2009 står han här igen. På väg att fylla 60 år. På hans ena sida står gitarristen Janne Bark. Och att döma av sommarens spellistor från tidigare spelningar bjuds det också på åtminstone några låtar som garanterat spelades både 1979 i Sporthallen och i Z-kupolen 1982. Det som förändrats mest är kanske biljettpriset. Jag undrar vad LT:s recensent från 1979 hade tyckt om dagens konsertpriser ...
Fotnot: Såg sin första konsert med Ulf Lundell & Nature i Storfors den 13 januari 1977 och sin första konsert med Ulf Lundell i Östersund i Z-kupolen i december 1985. Har recenserat alla Ulf Lundells spelningar i Jämtland utom en efter 1991.

Annons