Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

40 kök granskade: Svårt att hålla hög hygien

Disktrasor, träslevar och öppnade förpackningar. Ungefär så kan man sammanfatta livsmedels- inspektörernas rapporter från Östersunds tillagningskök på förskolor och äldreboenden.

Annons

Under våren gjorde avdelningen miljö och hälsa på Östersunds kommun en massiv insats vad gäller granskningen av tillagningsköken i Östersunds kommun. Det handlar om nästan 40 kök som lagar mat till barn och äldre, sammanlagt serveras cirka 10 000 personer varje dag.

F okus har legat på hur de olika köken sköter hanteringen av allergikosten och om köken uppfyller lagstiftningens krav.

LT har nagelfarit rapporterna och noterat att det är lite si och så med kunskapen kring hur känslig specialkost ska hanteras.

I flera fall tillagas specialkosten efter den övriga maten, i andra fall glömmer kökets personal att notera vilka ingredienser som finns i allergikosten – ett måste för att kunna spåra eventuella incidenter.

I ett fall har kökspersonalen helt improviserat matlagningen: ”Verksamheten använder inte recept vid tillagning av maträtter och några ingredienser skrivs inte heller ner”, noterar en livsmedelsinspektör.

Påfallande många skolkök i Östersunds kommun har också svårt att rengöra diskbänkar och andra arbetsytor på rätt sätt. Miljö och hälsa har vid otaliga tillfällen poängterat att engångstrasor är att rekommendera när man rengör köket.

Träslevar är förövrigt inte någon höjdare i kök där specialkost lagas.

Inspektörerna har vid flera tillfällen sett att mat tillagas med just träredskap: ”Verktyg av trä ska undvikas vid tillagning av allergikost då materialet är svårt att rengöra”. Även öppnade förpackningar förvarade i skafferier (torrförråd) är ett ofog som miljö och hälsa vill komma tillrätta med.

I de rapporter LT har läst igenom är det bara ett kök som får en så pass allvarlig anmärkning att återbesök har aviserats: ”Miljö och hälsa kommer att under hösten 2010 besöka anläggningen för en hygieninspektion. Då ska verksamheten också kunna visa upp ett komplett system för egenkontroll”.

Peter Grevsten arbetar som livsmedelsinspektör på Östersunds kommun och har genomfört flera av inspektionerna. Han säger att tillagning av allergikost är ett viktigt område kontrollera.

– De kontroller som vi utför ska vara riskbaserade. Det vill säga att vi ska lägga mest krut där riskerna är störst. 

– Barn under fem år och äldre som bor i äldreomsorgen är utpekade som känsligare grupper och därför har vi inriktat oss mot de här köken med tillägg mot tillagning av kost för de som är födoämnesallergiska.

Kommunens miljö- och hälsoavdelning har ännu inte hunnit sammanställa resultaten från alla inspektionerna men ska komma med en rapport och slutsatser senare i år.