Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

40 fotografer från Scanpix täcker det kungliga bröllopet

Scanpix kommer att förse medier över hela världen med bilder från det kungliga bröllopet den 19 juni.

Scanpix kommer att förse medier över hela världen med bilder från det kungliga bröllopet den 19 juni. Som officiell bildbyrå får Scanpix mycket större frihet att fotografera än övrig press.

Med 40 stillbilds- och videofotografer kommer Scanpix att täcka det mesta av bröllopet, även på platser och vid tillfällen där övrig press inte släpps in. Scanpix kommer ha unik tillgång att ta bilder under vigseln i kyrkan, kortegevägen, och efterföljande middagsarrangemang.

Bevakningen sker bland annat på yttre borggården, i kyrkan, utefter kortegevägen och inne och utanför det Kungliga slottet. På särskilt utvalda platser kommer höga master på 6 respektive 15 meter användas för att kunna ta översiktsbilder. Fjärrstyrda kameror kommer att användas på flera stället.

Scanpix fotografer är vana att skicka sina bilder direkt ifrån kameran vilket ger en ökad trygghet i arbetsflödet. Bilderna kablas snabbt ut över världens via bildbyråns stab av bildredaktörer.

Till bröllopet har hittills 1 500 journalister, varav 1 000 svenska, ackrediterat sig. En pressläktare byggs för att alla fotografer ska kunna ta bilder.

Ett begränsat antal fotografer får möjlighet att ingå i så kallade fotopooler där de får bättre placering innanför avspärrningarna. Av säkerhetsskäl transporteras fotograferna ut till poolerna. De får sedan inte lämna sin position. Fördelningen av poolplatser görs av branschorganisationen Tidningsutgivarna.

Den officiella bröllopsbilden kommer troligen inte tas av Scanpix fotografer utan av någon världskänd porträttfotograf. Förlovningsbilderna togs av Micke Jansson som kanske är Sveriges mest ansedde modefotograf internationellt.

Vid kungabröllopet 1976 togs bröllopsbilden av LIFE-fotografen Lennart Nilsson som gjort sig världskänd med boken "Ett barn blir till".


/Magnus Fröderberg

Kamera & Bild