Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40 år för Wikners i Persåsen

/
  • David Wikner har levt med familjeföretaget hela sitt liv. Han föddes samma år som hans föräldrar beslutade sig för att säga upp sig från sina arbeten och satsa på sin idé. Foto: Sandra Högman
  • Trots att Leif Wikner lämnat över stafettpinnen till sina barn spenderar han mycket tid i verkstaden.
  • Wall of fame. 40-års jubileet till ära ställer Wikners bland annat ut alla tidningsklipp från företagets historia.Tuppen var den första symbol som blev synonym med Persåsen. För Leif Wikner, som ligger bakom designen, har tuppen två symbolvärden. ”Den symboliserar dels uppstickaren som vågar synas, dels står den för trygghet”, säger han.

Wikners i Persåsen är konsthantverksföretaget som överlevt fyra decennier. Nu arbetar den yngre generationen Wikner för att bevara det genuina i företagets produkter.

Annons

Samtidigt som Leif och Margith Wikner på 60-talet började arbeta som lärare i Myrviken respektive Myssjönäset, började Leifs stora intresse för trähantverk att tillta. I den gamla slöjdlokalen ovanpå lärarbostaden i Myssjönäset började Leif att tillverka en rad olika föremål under lediga kvällar och helger.

I takt med att Leif spenderade mer och mer tid i slöjdsalen väcktes idén om att satsa mer helhjärtat på konsthantverken.

1969 sa paret upp sig från sina arbeten och började leta en plats där företagsidén kunde utvecklas.

– Tanken var att vi skulle slå oss ner i Myrviken, men tack vare en driftig man här blev det Persåsen i stället, berättar Leif Wikner.

Under de senaste 40 åren har makarna och deras fyra söner arbetat fram vad som i dag är ett av Bergs största turistmål.

– Vi betraktades nog som lite tokiga när vi köpte den gamla skogsfastigheten, men vi har inte ångrat oss en sekund, säger Leif.

För omkring tio år sedan lämnade Leif och Margith över familjen Wikners stafettpinne till sina söner. Alla fyra är i dag delägare i bolaget, och tre av dem arbetar i företaget på heltid.

– Det var aldrig självklart att vi skulle ta över. Vi är alla fyra utbildade till helt andra yrken. Men det föll sig naturligt att flytta hem och börja jobba här, vi var ju ändå alltid här och hjälpte till med någonting, berättar Mattias Wikner, en av sönerna.

Trots att Leif och Margith Wikner dragit sig tillbaka arbetar de nästan dagligen i verkstaden, butiken eller i hotelldelen.

– Det är en livsstil. Det går inte att sluta bara för att man blir pensionär, berättar Leif.

Under Wikners i Persåsens 40-åriga historia har företaget egentligen bara drabbats av ett bakslag. För snart tio år sedan gick restaurangen och det tillhörande hotellet i konkurs och låg under en tid nere. Men skam den som ger sig. I dag är den delen också öppen.

Och Wikners i Persåsen fortsätter smida planer inför framtiden. Bland annat vill de bygga ut hotellet för att kunna ta mot fler nattgäster. Och det finns stor potential att lämna över till ytterligare en generation när sönerna bestämmer sig för att lägga av. Totalt har Leif och Margith sju barnbarn.

I sommar, med anledning av företagets 40-års jubileum, ordnar företaget en rad aktiviteter. Förutom tavlor av den världskände konstnären Bengt Lindström ställer ytterligare tre konstnärer ut i lokalerna. Dessutom visas två filmer om Wikners i Persåsen respektive Snilleriket dagligen, Duo Gelland ger konsert i verkstaden och nästa tisdag är det boksläpp på Leif Wikners bok ”Passion för trä”. Och naturligtvis har det laddats upp med massor av hantverk som föreställer tuppar och ägg, vilka blivit synonymer med Persåsen.

Mer läsning

Annons